Strateški cilj vodeće pozicije

Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u emiratsku kompaniju G42

23.04.2024. 09:52 / Izvor: Bloombergadria.com
Microsoft

G42 ima usko partnerstvo s OpenAI-jem, vodećom organizacijom u tom području koja surađuje s Microsoftom.

Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, želi osigurati vodeću poziciju Microsoftu u području umjetne inteligencije uz strategijsko vođenje i širenje suradnji.

Njegovi potezi postaju sve odlučniji, a najnoviji korak u tom smjeru je ulaganje od 1,5 milijardi dolara u kompaniju specijaliziranu za razvoj umjetne inteligencije G42, kojoj je sjedište u Abu Dhabiju.

To veliko ulaganje predstavlja ključni dio Microsoftove strategije za preuzimanje vodeće uloge u području umjetne inteligencije, posebno s obzirom na činjenicu da G42 ima usko partnerstvo s OpenAI-jem, vodećom organizacijom u tom području koja surađuje s Microsoftom.

Ostvarivanje tog poslovnog poteza zahtijevalo je složene i pomno osmišljene korake, budući da su G42 i Microsoft morali prevladati niz izazova i potencijalnih prepreka.

Nakon što je G42 u oktobru, 2023. prvo uspostavio partnerstvo s OpenAI-jem, kompanija je postala predmet zabrinutosti američkih zakonodavaca zbog veza s kineskim tehnološkim divom Huaweijem. Inače, Huawei se nalazi pod sankcijama SAD-a zbog strahova da njegova oprema Pekingu može pružiti "stražnje ulaze za nadzor".

Dodatno, direktor G42-a Peng Xiao povezan je s DarkMatterom, kompanija za špijunski softver koja je također bila u središtu pažnje američkih vlasti.

S obzirom na kompleksnost situacije i osjetljivost političkog konteksta, Microsoft i Nadella morali su djelovati pažljivo i proaktivno kako bi osigurali uspjeh tog poslovnog pothvata.

Uprkos tim izazovima, Nadella i njegov tim iz Microsofta nisu odustali od svoje strategije. Prije nego što su odlučili uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, Microsoft je vodio intenzivne pregovore s američkom vladom i upravom G42 kako bi osigurao da emiratska kompanija prekine sve veze s Kinom.

Taj proces nije bio jednostavan, zahtijevao je veliku suradnju i zajednički angažman kako bi se osigurala usklađenost s relevantnim zakonima i pravilima te održala transparentnost i integritet u poslovanju.

Ključni korak u tom procesu bio je angažman Brada Smitha, predsjednika Microsofta i jednog od najbližih suradnika Satye Nadelle, koji će se pridružiti upravnom odboru G42.

Taj potez nije predstavljao samo financijsku investiciju, već i strateški angažman u izgradnji odnosa i jamstva za uspješnu buduću suradnju između Microsofta i G42. Njegova prisutnost u upravnom odboru osigurava stalnu vezu između ove dvije kompanije te dodatnu podršku i povjerenje u njihovu suradnju.

Ta pažljivo osmišljena strategija pokazuje sposobnost Microsofta da se prilagodi složenim okolnostima i ostvari uspjeh čak i u izazovnim situacijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti