Povreda autorskih prava

New York Times tuži ChatGPT zbog korištenja "doslovnih citata" i traži milijarde dolara

28.12.2023. 12:13 / Izvor: seebiz.eu
tužba

ChatGPT na upit o aktualnim događajima ponekad generira "doslovne citate" iz članaka, kojima se ne može pristupiti bez plaćanja pretplate.

The New York Times tuži OpenAI, vlasnika i tvorca ChatGPT-ja, zbog povrede autorskih prava prilikom treniranja te popularne aplikacije koja koristi umjetnu inteligenciju.

U tužbi, u kojoj se kao tuženik navodi i suvlasnik OpenAI-ja i softverski div Microsoft, stoji da bi kompanije trebale odgovarati za štetu vrijednu "milijarde dolara".

ChatGPT i drugi veliki jezični modeli (LLM) "uče" analizirajući ogromnu količinu podataka, koji se često nalaze online.

Ni OpenAI ni Microsoft još nisu komentirali tužbu.

U tužbi se tvrdi da su "milioni" članaka koje je objavio New York Times korišteni bez njihovog dopuštenja kako bi ChatGPT postao pametniji.

Također se tvrdi se da se alat sada natječe s novinama kao pouzdan izvor informacija.

Navodi se da će ChatGPT na upit o aktualnim događajima ponekad generirati "doslovne citate" iz članaka New York Timesa, kojima se ne može pristupiti bez plaćanja pretplate.

Prema navodima iz tužbe, to znači da čitatelji mogu dobiti sadržaj New York Timesa bez plaćanja - što znači da gubi na prihodu od pretplate, kao i na prihodima od oglasa od ljudi koji posjećuju web stranicu.

U tužbi se navodi i primjer Microsoftove tražilice Bing, koja koristi neke alate koji rade pomoću ChatGPT-ja.

Ta tražilica, stoji u tužbi, izbacuje rezultate preuzete s web stranice u vlasništvu New York Timesa, i to bez linka na članak ili uključivanja referentnih veza koje NYT koristi za stvaranje prihoda.

Microsoft je uložio više od 10 milijardi dolara u OpenAI.

Tužba podnesena danas saveznom sudu na Manhattanu otkriva da se New York Times neuspješno obratio Microsoftu i OpenAI-ju u travnju tražeći "prijateljsko rješenje" oko autorskih prava.

Tužba NYT-ja stiže oko mjesec dana nakon razdoblja kaosa u OpenAI-ju, gdje je suosnivač i izvršni direktor Sam Altman otpušten - i zatim ponovno zaposlen - u periodu od nekoliko dana.

Njegov otkaz šokirao je poznavatelje industrije i doveo do toga da osoblje zaprijeti masovnim ostavkama ako ga ne vrate na posao.

Ali osim internih problema, kompanija se sada suočava s više tužbi pokrenutih ove godine.

U septembru je sličan slučaj kršenja autorskih prava pokrenula grupa američkih autora, uključujući pisca Igre prijestolja Georgea RR Martina i pisca Johna Grishama.

To je uslijedilo nakon pravnog postupka koji je pokrenula komičarka Sarah Silverman u julu, kao i otvorenog pisma koje su potpisali autori Margaret Atwood i Philip Pullman istog mjeseca, pozivajući AI kompanije da im isplate naknadu za korištenje njihovog rada.

OpenAI se također suočava s tužbom zajedno s Microsoftom te programerskom stranicom GitHub, koju je podnijela grupa IT stručnjaka koji tvrde da je njihov kod korišten bez njihovog dopuštenja za treniranje umjetne inteligencije nazvane Copilot.

Osim ovih postupaka, bilo je mnogo slučajeva pokrenutih protiv programera takozvane generativne umjetne inteligencije, odnosno umjetne inteligencije koja može kreirati fotografije ili slike na temelju tekstualnih upita.

Grupa umjetnika tako je u januaru tužila Stability AI i Midjourney, aplikacije koje stvaraju slike u skladu s tekstualnim upitima, tvrdeći da funkcioniraju samo ako su obučeni na umjetničkim djelima zaštićenim autorskim pravima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti