Ušao u istoriju

Microsoft srušio Apple i postao najveća svjetska kompanija

13.02.2024. 09:26 / Izvor: Akta.ba
microsoft

Microsoft pretenduje da bude prva američka kompanija koja je zatvorila tržišnu kapitalizaciju iznad 3,1 milijarde dolara.

Microsoft je istisnuo Apple kao najveću svjetsku kompaniju jer je njegova tržišna kapitalizacija u petak porasla iznad 3 milijarde dolara, u poređenju sa 2,9 milijarde dolara proizvođača iPhonea, kako je ispratila Dow Jones Market Data Group.

Time je Microsoft ušao u istoriju i postao tek druga kompanija nakon Applea koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 3 milijarde dolara.

Microsoft je ugradio OpenAI-ovu tehnologiju u svoj paket softvera za produktivnost, potez koji je pomogao da se pokrene oporavak poslovanja u oblaku tokom prošle godine. 

Njegovo vodstvo AI također je stvorilo priliku da ospori dominaciju Googlea u web pretraživanju.

Apple se, u međuvremenu, borio sa slabom potražnjom, uključujući i iPhone.

Potražnja u Kini, glavnom tržištu, opala je jer se ekonomija zemlje polako oporavlja od pandemije Covid-19, a Huawei ponovo nagriza njegov tržišni udio.

Prodaja Apple-ovih Vision Pro slušalica s mješovitom realnošću počela je 2. februara u Sjedinjenim Državama, označavajući Appleovo najveće lansiranje proizvoda od iPhone-a 2007.

Međutim, procjena je da je prodaja Vision Pro-a  "relativno nebitna" za Apple zarada po dionici u 2024.

Nekoliko puta od 2018. godine, Microsoft je nakratko preuzimao vodstvo nad Appleom kao najvrednijom kompanijom, posljednji put 2021. godine, kada je zabrinutost zbog nestašice lanca nabavke povezana s pandemijom pogodila cijenu dionica proizvođača iPhonea.

U svom tromjesečnom izvještaju u novembru, Apple je dao prognozu prodaje za praznično tromjesečje koja je promašila očekivanja Wall Streeta, uz slabu potražnju za iPadima i nosivim uređajima.

Analitičari su tada u prosjeku predvidjeli da će Apple ostvariti rast prihoda od 0,7% na 117,9 milijardi dolara za decembarski kvartal, prema LSEG-u.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti