Dnevni porast od 1,12%

Dionice Microsofta uzletjele do rekorda

08.11.2023. 10:06 / Izvor: Agencije
microsoft

Microsoft je završio trgovinsku sesiju u utorak na rekordno visokoj razini od 360,53 dolara.

Microsoft je završio trgovinsku sesiju u utorak na rekordno visokoj razini od 360,53 dolara, nakon svježeg optimizma o rastu ključnog partnera u umjetnoj inteligenciji.

Dnevni porast od 1,12% daje proizvođaču softvera tržišnu vrijednost od oko 2,68 biliona dolara.

Svi glavni američki indeksi zabilježili su dobitke, pri čemu je S&P 500 zabilježio svoj sedmi uzastopni rast, dok je Microsoft ostvario osmi rast. Dionica nije bila u takvom nizu od januara 2021.

Na događaju u San Franciscu u ponedjeljak, Microsoftov strateški AI partner, OpenAI, najavio je mnoštvo ažuriranja, uključujući sniženja cijena i planove koji će ljudima omogućiti izradu prilagođenih verzija ChatGPT chatbota, prenio je SEEbiz.

Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, naglasio je da programeri koji grade aplikacije s OpenAI alatima mogu brzo doći na tržište implementacijom svog softvera na Microsoftovoj Azure infrastrukturi oblaka.

Microsoft je uložio prijavljenih 13 milijardi dolara u OpenAI, što je Microsoftu dodijelilo ekskluzivnu licencu za OpenAI-jev GPT-4 veliki jezični model koji može generirati prozu poput ljudske kao odgovor na nekoliko riječi teksta.

Microsoft je prošle sedmice najavio izdavanje AI dodatka za svoje pretplate na aplikacije za produktivnost Officea i pomoćnika u sustavu Windows 11, a oba se oslanjaju na modele OpenAI.

"Ono što je dobro za OpenAI, po našem je mišljenju dobro za Azure", napisali su analitičari UBS-a predvođeni Karlom Keirsteadom u bilješci koja je u ponedjeljak podijeljena klijentima.

Ako OpenAI sada aktivno nagovara razvojne programere softvera za izradu aplikacija koristeći ChatGPT/GPT-4, snižavajući cijene i poboljšavajući performanse modela, to bi moglo potaknuti veću OpenAI potrošnju Azurea i poslužiti kao skromna pozitiva za Microsoft.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital