Online konferencija o softveru

Čelnici Microsofta i Amazona odustali od konferencije zbog AI učesnice

29.11.2023. 11:30 / Izvor: Agencije
Umjetna inteligencija

Čelnici kompanija Microsoft i Amazon otkazali su učešće na predstojećoj online konferenciji o softveru.

Čelnici kompanija Microsoft i Amazon otkazali su učešće na predstojećoj online konferenciji o softveru kada se pokazalo da je najmanje jedna od „učesnica“ najavljenih u programu bila lažna, odnosno generirana umjetnom inteligencijom.

Organizator konferencije „DevTernity“, Eduards Sizovs je preko društvenih mreža priznao da je jedna od najavljenih govornica zapravo žena generirana umjetnom inteligencijom sa izmišljenom titulom, javlja AP.

Sizovs je negirao da je, kako se tvrdi, taj lažni profil trebao sakriti slab nivo raznorodnosti govornika na konferenciji ove godine i odbio je uputiti izvinjenje.

Nekoliko je sumnjivih „ličnosti“ na stranicama njegove konferencija koji su izgledali kao da nisu stvarni. Zbog tog otkrića drugi govornici brzo su se povukli sa te virtualne konferencije koja je trebala početi 7. decembra.

„Ustanovila sam da sam jedina žena na dnevnom redu i da neki drugi koji su reklamirani možda nisu stvarni“, rekla je Kristine Howard, jedna od direktorica Amazonove online službe.

Direktor u Microsoftu, Scott Hanselman je preko platforme X poručio da govori samo na konferencijama na kojima su učesnici inkluzivni i da je u ovom slučaju bio prevaren „lažnim“ govornicima.

„Podsjećam sve organizatore tehnoloških konferencija da je na hiljade govornika iz svih područja života, rodova, starosti i backgrounda“, objavio je Hanselman.

Konferencija „DevTernity“ ranije je održavana svake godine u Rigi, a od početka pandemije samo online.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza