Prijavite se: Počinje program javnih radova u Kantonu Sarajevo

06.07.2015. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Prijavite se: Počinje program javnih radova u Kantonu Sarajevo

Cilj Programa javnih radova je angažovanje na period od dva mjeseca najugroženijih kategorija nezaposlenih lica i korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite .

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” objavila je Javni poziv poslodavcima da se prijave za učešće u programu javnih radova.

Cilj Programa javnih radova je angažovanje na period od dva mjeseca najugroženijih kategorija nezaposlenih lica i korisnika prava iz oblasti socijalne zaštite i to: roditelji djece sa invaliditetom od najmanje 80 posto invaliditeta, žrtve nasilja u porodici, bivši štičenici domova za nezbrinutu djecu, liječeni ovisnici o psihoaktivnim supstancama, Romi, roditelji/staratelji djece koja ostvaruju pravo na dječiji dodatak, osobe ometene u psihičkom i fizičkom razvoju i osobe kod kojih postoji invalidnost prouzrokovana povredom ili bolešću, a koje u skladu sa propisima o socijalnoj zaštiti ostvaruju pravo na novčanu naknadu za vrijeme čekanja zaposlenja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objave Javnog poziva.

Kao je navedeno u javnom pozivu planirana sredstva za realizaciju Programa javnih radova iznose 663.000,00 KM i utrošiće se za angažovanje 429 nezaposlenih osoba iz ciljne skupine, na perid od dva mjeseca.

"Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, u periodu od dva mjeseca refundirati sredstva u mjesečnom bruto iznosu od 771,57 KM po angažovanoj osobi. Mjesečna neto naknada za rad po ovom programu za angažovana lica iznosi 600,00 KM", istaknuto je u javnom pozivu.

Poslodavci koji redovno ne izmiruju uplate javnih prihoda ne mogu učestvovati u programu osim u slučaju da imaju potpisan sporazum sa Poreskom upravom o uplati duga na rate.

Naglašeno je kako će prednost imati poslodavci čiji su projekti od značaja za širu društvenu zajednicu, u smislu direktne koristi za veći broj lica i projekti poslodavaca koji se prvi put javljaju.

Planirano je da Služba sa poslodavcima koji budu obuhvaćeni Programom zaključiti ugovore kojima će biti regulisana sva prava i obaveze ugovornih strana, u skladu sa Programom.

Javni poziv ostaje otvoren 10 dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti