"Posao za sve" u Kantonu Sarajevo

Za podsticaje zapošljavanja i povećanja stope zaposlenosti izdvojeno preko 13 mil. KM

07.03.2024. 19:05 / Izvor: Akta.ba
KS

Za poticaje zapošljavanju ljekara, najboljih studenata, nedostajuće stručne snage, socijalno osjetljivih, boračkih kategorija preko 13 miliona KM.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, za čiju realizaciju je izdvojeno 13.088.623 KM.

Sredstva su obezbijeđena Finansijskim planom JU Služba za zapošljavanje KS, koju je Vlada zadužila za realizaciju mjera.

Kroz sedam programa, dat je podsticaj zapošljavanju najboljih studenata i neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama, kao i doktora medicine,  veterine i stomatologije, nezaposlenih osoba sa VSS i VŠS, te podsticaj pokretanju djelatnosti i samozapošljavanju. 

Pružit će se i podrška za upošljavanje nedostajuće stručne radne snage koju poslodavci teško mogu naći, kao i programu zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca – branitelja, maloljetnih demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica, te programu zapošljavanja u komunalnoj privredi, socijalnoj zaštiti i kulturi.

Program zapošljavanja "Zlatna i srebrena značka" je planiran u cilju podsticanja zapošljavanja najboljih studenata i obezbjeđenja neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

Imajući u vidu činjenicu da zbog nedostatka finansijskih sredstava, naučno-obrazovne ustanove nisu u mogućnosti samostalno zaposliti određene stručne kadrove, a imaju povećanu potrebu za zapošljavanjem kadrova, inicirana je navedena podsticajna mjera. 

S obzirom da postoji konstantna potreba zdravstvenih ustanova za zapošljavanjem doktora medicine, doktora veterine i doktora stomatologije, planiran je i Program zapošljavanja navedenog kadra.

Ova podsticajna mjera je i u skladu sa zaključkom Skupštine KS kojim je naloženo da se obezbijedi zapošljavanje i stažiranje doktora medicine koji svake godine postaju sve deficitarniji kadar u Kantonu Sarajevo, a koji je neophodan za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Također, u cilju stimulisanja osoba da samostalno pokrenu djelatnost i obezbijede sebi zaposlenje i realizaciju poslovne ideje, planirana je realizacija Programa samozapošljavanja.

Kako nezaposlene osobe nemaju početni kapital i teško se odlučuju na pokretanje samostalne djelatnosti, na ovaj način ih se pokušava stimulisati i ohrabriti da uz finansijsku podršku Službe realizuju svoje poslovne ideje, obrazloženo je.

Bit će realiziran i Program zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca – branitelja, maloljetnih demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica.

U cilju zapošljavanja teško upošljivih kategorija i njihove integracije na tržištu rada u Kantonu Sarajevo, planirana je navedena mjera, a kojom je predviđeno da nezaposlene osobe iz ciljne kategorije u Službi za zapošljavanje dobiju vaučer i pronađu poslodavca.

S druge strane, kako je navedeno, otvara se mogućnost poslodavcu da uz svoja minimalna sredstva dođe do potrebne radne snage. Iz resornog kantonalnog ministarstva su potcrtali da je izmjenama zakona omogućeno nezaposlenim demobilisanim borcima, koji će aplicirati na programe zapošljavanja, da stave u mirovanje pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu.

Kroz Program zapošljavanja, također će biti omogućeno i dugoročno nezaposlenim osobama sa VSS i VŠS, sa i bez radnog iskustva i radnog staža, da u Službi dobiju vaučer i pronađu poslodavca. 

Program zapošljavanja "Posao za sve" usmjeren je ka zapošljavanju nedostajuće stručne radne snage, a u okviru kojeg će biti ukinuti svi kriteriji u smislu radnog staža i radnog iskustva. 

Naime, na tržištu rada u Kantonu Sarajevo postoji deficit i nedostatak stručne radne snage koju poslodavci teško mogu naći i zadržati, pa se kroz ovakve podsticajne mjere stimuliše isplata većih plata nedostajućim kadrovima i ostanak u Kantonu Sarajevo.

U cilju stimulisanja zapošljavanja teško upošljivih i ugroženih kategorija nezaposlenih osoba, a u svrhu izvršavanja poslova od šireg društvenog interesa predviđena je i realizacija Programa zapošljavanja u komunalnoj privredi, šumsko-uzgojnim radovima, socijalnoj zaštiti, kulturi i sajamskim manifestacijama.

Javni pozivi za učestvovanje u realizaciji programa uskoro će biti objavljeni na web stranici Službe za zapošljavanje KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti