FUP pretresa brokerske kuće u Sarajevu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

FUP pretresa brokerske kuće u Sarajevu

09.12.2016. 08:16 / Izvor:

Pripadnici Federalne uprave policije, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, vrše pretrese pojedinih brokerskih kuća u Sarajevu. Među njima je i AW Broker.

Zvanične potvrde o detaljima pretresa iz Tužilaštva KS-a i Federalne uprave policije još nema, ali kako FTV nezvanično saznaje, prodaja FDS-a bi između ostalog mogla biti predmetom akcije.

Podsjećamo da je prije tri mjeseca upravo ova brokerska kuća uime Vlade Federacije BiH prodala 40% dionica Fabrike duhana Sarajevo za 42,7 miliona maraka firmi iz Beča. Prodajom FDS-a firmi iz Beča s dva uposlenika, koja je osnovana u maju ove godine, osim osnovnog biznisa Federalna vlada prodala je i preostalo vlasništvo FDS-a vrijedno oko 100 miliona maraka. Preciznije, riječ je o većinskim udjelima u Vakufskoj banci u UPI poslovnom sistemu i Universal prometu, te Bor i Privrednoj banci.

Kompanija CID je saopćila da će dionice FDS-a preprodati kompaniji British American Tabaco, dok će svi preostali ostati kompaniji. Nedugo nakon toga SDP BiH je podnio krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu protiv premijera Fadila Novalića, njegovog zamjenika Veska Drljače, bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Drage Vrbića i još dva člana Vlade Federacije zbog, kako kažu, nelegalne prodaje dionica Fabrike duhana Sarajevo kompaniji CID. Interesantno je i to da je Vlada prodaju dionica Sarajevo osiguranja, Bosnalijeka i FDS-a povjerila AW Brokeru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti