Konaković: Moratorij na zapošljavanje dao ozbiljne rezultate

20.01.2016. 08:38 / Izvor: Fena
Konaković: Moratorij na zapošljavanje dao ozbiljne rezultate

Konaković je istakao da je u posljednje dvije godine broj osoba koje se finansiraju iz budžeta smanjen za 700, uz činjenicu da je u međuvremenu zaposleno oko 250, što ipak pokazuje ozbiljnu kontrolu zapošljavanja.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je moratorij na zapošljavanje u organima uprave, kantonalnim javnim organizacijama, upravama, ustanovama i preduzećima, koji je Vlada KS donijela u maju mjesecu prošle godine, do sada dao ozbiljne rezultate.

Zbog toga je Vlada KS-a na jednoj od posljednjih sjednica usvojila Zaključak o moratoriju na zapošljavanje bez prethodne saglasnosti Vlade KS-a do 31. decembra 2016. godine.

Konaković je također istakao da je u posljednje dvije godine broj osoba koje se finansiraju iz budžeta smanjen za 700, uz činjenicu da je u međuvremenu zaposleno oko 250, što ipak pokazuje ozbiljnu kontrolu zapošljavanja.

"Racionalizacijom se prave ozbiljne uštede koje, naravno, ostavljamo na raspolaganje tim resorima u kojima se rezovi i naprave", pojasnio je.

Govoreći o ugovorima u djelu, Konaković je kazao da se od sada samo uz saglasnost Vlade KS-a mogu angažirati novi uposlenici, a na povremenim i privremenim poslovima samo uz saglasnost resornog ministra o čemu se izvještava Vlada KS-a.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti