Nisu izdali ni jednu koncesiju, a naplatili po pola miliona KM

29.12.2016. 13:39 / Izvor: Nezavisne novine
Nisu izdali ni jednu koncesiju, a naplatili po pola miliona KM

Mjesečna naknada članova Komisije iznosi oko 3.500 KM, a oni koji su imenovani 2004. dosad su naplatili preko pola miliona KM

Konkurs za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH raspisan u maju ove godine još nije okončan, što sasvim sigurno odgovara njenim članovima, koji gotovo 13 godina redovno primaju oko 3.500 KM mjesečno, iako nisu izdali nijednu koncesiju.

Prvi sastav Komisije za koncesije imenovan je u junu 2004. godine na petogodišnji mandat i od tadašnjih sedam članova, njih četvorica još su na toj funkciji, a ostala trojica imenovana su 2007, 2008. i 2010. godine. Petogodišnji mandat pojedinim članovima produžen je 2009. godine bez konkursa, a nakon toga, odnosno 2014. godine, raspisan je konkurs za izbor novih članova, sprovedena je procedura, ali nikada nisu obavljena imenovanja, tako da su isti ljudi imenovani još 2004. godine i dalje na funkciji.

Poslije toga, tačnije 2015. godine, raspisan je još jedan konkurs za izbor sedam članova Komisije za koncesije, ali je i on zbog proceduralnih razloga poništen, a nakon toga još jedan u maju, koji još nije završen.

Ako se uzme u obzir da je mjesečna naknada članova Komisije za koncesije BiH oko 3.500 KM, oni koji su imenovani 2004. godine dosad su naplatili preko pola miliona KM bez obzira na to što, da ponovimo, nisu izdali nijednu koncesiju.

Zbog čega se konkurs koji je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa raspisalo prije više od sedam mjeseci ne završava, niko zvanično ne želi da govori, ali je očigledno da se politika, odnosno stranke na vlasti ne mogu dogovoriti ko će u narednom petogodišnjem periodu redovno primati oko 3.500 KM za ništa, jer svoju osnovnu ulogu Komisija za koncesije BiH ne izvršava.

"Mi smo svoj dio posla uradili. Pregledali smo prijave, ocijenili kandidate i sada Savjet ministara BiH treba da predloži, a parlament BiH da imenuje nove članove Komisije za koncesije", rekao je Dragiša Mekić, član Komisije za sprovođenje konkursne procedure za izbor sedam članova Komisije za koncesije BiH, a koju je Savjet ministara BiH formirao još u februaru ove godine.

Ova komisija pregledala je prijave, obavila intervjue i napravila rang-listu najboljih kandidata, a ko će biti novi članovi Komisije za koncesije nismo uspjeli saznati, osim toga da će biti imenovana po tri člana iz RS i FBiH, te jedan iz Brčko distrikta uz nacionalni balans sa dva Srbina, dva Hrvata i tri Bošnjaka.

Što se tiče partijske pripadnosti u Komisiji za koncesije BiH po svemu sudeći biće po jedan član iz SDS-a, PDP-a i SBB BiH te po dva člana iz HDZ-a i SDA. Ispred srpskog naroda najviše šansi imaju Borislav Vuković, bivši savjetnik Mirka Šarovića, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, te PDP-ov Zoran Đerić, bivši poslanik u NS RS i aktuelni savjetnik Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za kojeg se govorilo da će biti novi direktor Službe za poslove sa strancima.

Mekić nije mogao govoriti o razlozima zbog kojih se konkurs ne završava, kao ni Hamed Mešanović, aktuelni predsjedavajući Komisije za koncesije BiH, koji je samo potvrdio da konkurs nije završen, ne želeći da odgovara na pitanja o tome kada mu je istekao mandat, kolika ima mjesečna primanja i koliko su odluka u posljednjih 13 godina donijeli. Iz ranijih izvještaja Komisije za koncesije BiH i izvještaja s njihove veb-stranice, vidljivo je da su donijeli samo jednu odluku 2007. godine i to ne onu o dodjeli koncesije već o odobrenju studije ekonomske opravdanosti za projekat autoputa na koridoru 5c.

Posljednja vijest na njihovoj veb-stranici je ona iz 2010. godine, a u kojoj se, između ostalog, navodi da su tri člana Komisije za koncesije prisustvovala međunarodnoj konferenciji u Istanbulu. Zanimljiv je program rada Komisije za koncesije BiH za 2017. godinu, u kojem se, između ostalog, navodi da se u 2017. godini ne očekuje da budu operativni.

"Nisu popunjena radna mjesta za tri državna službenika za poslove nadzora, a zapošljavanje ovih državnih službenika će se izvršiti kada ova funkcija Komisije postane operativna, što se ne očekuje još u 2017. godini", navodi se, između ostalog, u programu rada Komisije za koncesije BiH. U planu njihovog rada uglavnom se govori o tome zbog čega ne rade ništa, a kao aktivnosti navedeno je pokretanje "stručne debate" o utvrđivanju javnog interesa i održavanju jednog okruglog stola, koji će koštati 5.000 KM. (Ne)rad ove komisije budžetske korisnike godišnje košta oko milion KM, od čega na plate 14 zaposlenih ode više od 70 odsto. Odobreni budžet za narednu godinu za Komisiju za koncesije BiH iznosi 985.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti