Počinje naplaćivanje kazni za kršenje rokova u plaćanju roba i usluga

02.12.2016. 16:36 / Izvor: Akta.ba
Počinje naplaćivanje kazni za kršenje rokova u plaćanju roba i usluga

Zakonom o financijskom plaćanju uspostavljen je rok za plaćanje roba i usluga od 30 dana. Rok plaćanja može ugovorom biti produžen i do 60 dana.

Zakon o financijskom poslovanju u Federaciji još je jedan je od niza zakona koji će stupiti na snagu 1.siječnja/januara 2017.

On donosi i jednu od bitnih novina, a to su rokovi za plaćanje roba i usluga i visoke kazne za kašnjenje istih. One bi trebale, nada se Vlada FBiH, uvesti reda u izvršavanje novčanih obveza i smanjiti nelikvidnost poduzeća u FBiH.

Zakonom je, naime, uspostavljen rok za plaćanje roba i usluga od 30 dana iako on međusobnim ugovorom može biti produžen i do 60 dana. Iznimno, može biti ugovoren i duži rok izvršenja novčane obveze, ali i ni u kojem slučaju duži od 360 dana i to pod uvjetom da je dužnik izdao vjerovniku sredstvo osiguranja koje ima snagu izvršne isprave.

Zakonom je propisano da inspektori Porezne uprave mogu kazniti onoga koji krši rokove plaćanja za razliku od dosadašnje prakse kada se za naplatu potraživanja morao pokrenuti parnični postupak koji je obično veoma dugo trajao tako da je bilo teško naplatiti potraživanja.

Kazne za pravni subjekt u slučaju kašnjenja plaćanja kreću se između 5.000 i 15.000 KM, a Zakon propisuje da će se odgovorna osoba u pravnom subjektu kaznit kaznom između 1.500 i 3.000 KM. Također, propisane su i novčane kazne ako pravni subjekt i odgovorna osoba odbiju sudjelovati i u postupku nadzora.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže za Akta.ba da je nelikvidnosti jedan od problema koji je prisutan u bh. ekonomiji. Posjeća da su veliki faktor nelikvidnosti upravo državne kompanije te da se mora naći načina da se taj problem riješi. 

Smailbegović smatra da bi Zakon u praksi mogao izazvati dosta problema kao i povećati korupciju.

''Tako, ukoliko imate recimo neki manji dug od par stotina maraka vama inspekcija može naplatiti kaznu od 5.000 KM do 15.000 KM i taj novac ide u proračun. Uređivanje ove oblasti ovako visokim kaznama i to onima koje će ići u proračun, a ne povjeriocu kojem je ta kompanija dužna, nije u redu'', smatra Smailbegović. Dodaje da bi trebalo naći neko rješenje koje će obeštetiti povjerilac.

Ovim Zakonom je definirana i dužnost uprave i nadzornog odbora u slučaju neadekvatnosti kapitala.

Naime, u  slučaju kada je kapital društva postao neadekvatan uprava je dužna u roku osam dana analizirati uzroke nastanka neadekvatnosti kapitala i predložiti mjere potrebne za ostvarenje adekvatnosti kapitala, te ih dostaviti nadzornom odboru koji je dužan o tome dati mišljenje u roku osam dana od dana prijema.

Započeti provođenje mjera koje su u njenoj nadležnosti (pronalaženje adekvatnih izvora financiranja) i za koje je dobila saglasnost nadzornog odbora.

Također dužni su  odmah sazvati skupštinu i predložiti provođenje mjera koje su potrebne za ostvarenje adekvatnosti kapitala koje su u njenoj nadležnosti (npr. smanjenje osnovnog kapitala subjekta radi pokrivanja nepokrivenih gubitaka uz istovremeno povećanje osnovnog kapitala).

Ove mjere uprava je dužna provesti u roku 90 dana. Cilj ovih mjera je onemogućiti gomilanje gubitaka kao što je do sada bio slučaj u nekim kompanijama. 

PODUZETNIK JE NELIKVIDAN AKO KASNI VIŠE OD 60 DANA U IZVRŠENJU JEDNE ILI VIŠE KRATKOROČNIH NOVČANIH OBAVEZA

Nelikvidnost, u smislu odredbi ovog zakona, nastaje kad poduzetnik ne može u određenom periodu izvršavati novčane obaveze koje dospijevaju u tom periodu.Smatra se da je poduzetnik nelikvidan ako kasni više od 60 dana u izvršenju jedne ili više kratkoročnih novčanih obaveza, čiji iznos prelazi 20% iznosa njegovih kratkoročnih obaveza objavljenih u godišnjem financijskom izvještaju za proteklu financijsku godinu ili ako kasni više od 30 dana sa isplatom plaće u visini ugovorene plaće, te plaćanjem pripadajućih poreza i doprinosa koje je dužan obračunati i uplatiti zajedno sa plaćom, stoji u Zakonu o financijskom poslovanju. 

Podsjetimo, odredbe ovog zakona odnose se na poduzetnike kao pravne osobe koje samostalno proizvode i prodaju proizvode i vrše usluge na tržištu radi stjecanja dobiti sukladno propisu o gospodarskim društvima, te na fizičke osobe koje samostalno obavljaju gospodarsku djelatnost sukladno propisu o obrtu i srodnim djelatnostima. Zakon se ne odnosi na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim ili mirovinskim fondovima, na društva za osiguranje i reosiguranje, leasing društva i mikrokreditne organizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti