"Drži vodu dok majstori odu"

Poznati ekonomista objašnjava zašto je u BiH život skup, a privreda katastrofalna

23.04.2024. 08:51 / Izvor: Akta.ba
Prodavnica

Život u svim dijelovima BiH se odavno sveo na preživljanje od prvog do prvog u mjesecu i to brine samo one koji se bore sa svojom svakodnevnicom.

Život u svim dijelovima Bosne i Hercegovine se odavno sveo na preživljanje od prvog do prvog u mjesecu i to brine samo one koji se bore sa svojom svakodnevnicom.

Taman kad se pojavi neka lijepa vijest, poput povećanja penzija, to opet nije dobro za sve, jer to nosi nova poskupljenje, to znači nova opterećenja poslodavcima, a posebno malim biznisima.

Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine svjesni su izuzetno niskih minimalnih plata u poslovnom sektoru, žele ih povećati, ali uz paralelno rasterećenje od obaveza i nameta koje poslovna zajednica ima, no to sada nije moguće. Ako rastu penzije, rastu i nameti, a olakšica nema!

O ovoj temi govori ekonomista iz Banje Luke Damir Miljević, koji objašnjava zašto je normalno u ovakvom sistemu očekivati povećanje nameta.

"U ovom sistemu pričati, mislim, željni da država pomogne njenim građanima, a ona ništa. Nažalost, penzioni sistem koji je trebao biti održiv je upropašten u zadnjih 20 godina i prešlo se na budžetsko finansiranje, djelimično. A to znači prelijevanja novca od privrede građana u budžete i onda preraspodjela dobiti između ostalog i za penzije", kaže Miljević.

On tvrdi da je sistem neodrživ i da to znači nužno i povećanje nameta.

Iz lijevog u desni džep

"Uzmu vam iz lijevog džepa da bi vam dali u desni džep. Ovo nisu održiva rješenja, već situacija samo ‘drži vodu dok majstori odu’", kaže Miljević.

Miljević kaže da se prava rješenja odavno znaju i da se svijet već 200 godina razvija po utvrđenim principima i da niko ne mora da izmišlja toplu vodu.

"Ovo kod nas nije pitanje rješenja, ovo je pitanje volje da se radi u korist građana i privrede, a ne u vlastitu korist, ništa drugo. Nema izmišljanja tople vode, iz stanovišta struke sve se zna kako se i šta se radi. Ako gospoda ne znaju kako treba raditi, neka unajme nekoga ko zna", kaže Miljević za Bosnainfo.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH koje okuplja 20.000 članica, firmi i pravnih subjekata u FBiH, pripremilo je još 2022. godine dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti” u kojem su dostavljeni prijedlozi zakona, podzakonskih i provedbenih akata za sve nivoe vlasti u BiH u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i rasterećenja privrede.

I u ovoj godin i poslodavci naglašavaju kako je ključno razgovarati o fiskalnim i parafiskalnim reformama, propisima o minimalnoj plati i uticaju smanjenja oporezivanja rada na javne fondove. Održavaju se sastanci privrednika i poslodavaca, ali kada je riječ o ovim pitanjima nema promjena.

Najvažnija stavka za biznise jeste smanjenje opterećenja poslodavaca, ali za sada od toga nema ništa.

Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak u Federaciji BiH već godinama su strateški cilj vlasti. Njihova reforma planirana je od 2015. godine, ali do danas ti zakoni, odnosno promjena tih zakona nije provedena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti