U BiH potrebno 50 dozvola u postupku izgradnje energetskih objekata

21.04.2016. 06:47 / Izvor: Akta.ba

Stručnjaci GIZ-a i USAID-a kazali su kako je najveća prepreka za realizaciju investicija u Bosni i Hercegovini ishođenje velikog broja dozvola za početak realizacije projekta.

Sve je spremno za Drugi Energetski samit koji će se danas održati u Neumu u organizaciji USAID-a i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).

Noć ranije eksperti iz oblasti energetike održali su i radionicu za novinare kako bi detaljnije odgovorili na sva pitanja koja se tiču ove odlasti.

Stručnjaci GIZ-a i USAID-a kazali su kako je najveća prepreka za realizaciju investicija u Bosni i Hercegovini ishođenje velikog broja dozvola za početak realizacije projekta.

Emira Pašagić, ekspert za pravne poslove u ovoj oblasti kazala je kako je urađen izvještaj o režimu ishođenja dozvola i preprekama za ulaganje u energetske infrastrukturalne projekte u BiH.

Prema ovom izvještaju kaže došli su do podatka da je u postupku izgradnje energetskog postrojenja potrebno preko 50 dozvola, obodrenja ili saglasnosti pri čemu nadležni organi često traže i neke nove dokumente.

"Na ovaj način probijaju zakonom utvrđeni rok i postupak prolongiranju po nekoliko godina", kazala je Pašagić.

Jane Wilson, ekspert za pravna i regulativna pitanja kaže kako nade za BiH ima, međutim treba puno raditi.

Za poslovni portal Akta.ba pojasnila je kako u Evropi predstavnici vlasti imaju pristup stručnjacima, odnosno jedna zemlja ima princip gdje investitor plaća eksperte.

Kao primjer navela je Italiju gdje se stručnjaci stavljaju na raspolaganje organima vlasti koji ne znaju nešto o navedenoj oblasti. Na ovaj način oni pomažu vlasti kako da lakše i jednostavnije provedu sve procedure koje su važne za postupak izgradnje energetskih objekata.

Više o ovim temama biće govora tokom naredna dva dana Samita gdje će prestavnici vlasti i stručnjaci kroz panel-diskusije, prezentacije i radionice, razgovarati o investiranju u energetski sektor i funkcioniranju maloprodajnog tržišta električne energije. Na samitu će također biti organizirane i tehničke sesije o aktuelnim temama kao što su obnovljivi izvori energije, energetskoj efikasnosti i proizvodnji električne energije iz biomase.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti