MVP u saradnji sa GIZ-om

Povećanje vidljivosti ekonomske diplomatije MVP BiH i promovisanje mogućnosti ulaganja

21.03.2024. 09:57 / Izvor: Akta.ba
MVP

Fokusirajući se na posvećenost reformama u BiH može ubrzati pregovarački proces sa EU i otvoriti put za svjetliju, prosperitetniju budućnost.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju GIZ organizovalo je jučer webinar pod naslovom "Povećanje vidljivosti ekonomske diplomatije MVP BiH i promovisanje mogućnosti ulaganja" koji se bazirao na teme: investicije, izvoz i razvoj turizma.

Pomoćnica ministra za multilateralne odnose MVP BiH Aida Hodžić naglasila da Bosna i Hercegovina očekuje značajne odluke iz Brisela sa sastanka Evropskog vijeća u vezi sa otvaranjem pristupnih pregovora, te je istakla da je mnogo napora učinjeno iz sjedišta MVP BiH i DKP BiH na lobiranju kod zemalja članica EU za donošenje pozitivne odluke.

Također je istakla da se BiH priprema za narednu fazu u procesu evropskih integracija, te da je pravi momenat da intenzivnije radi na unaprjeđenju imidža Bosne i Hercegovine, kako bi partneri u svijetu vidjeli BiH kao jednu od najatraktivnijih regionalnih i evropskih destinacija za investicije i turizam.

Šef Odsjeka za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju MVP BiH Dražen Gagulić je kao moderator pozvao na otvoreni razgovor i raspravu o segmentima koji utiču na stanje u određenim oblastima u našoj zemlji sa nadom da će danas biti istaknuti dobri i nadasve primjenjivi zaključci koji ukazuju na dobre namjere za buduće aktivnosti.

Ovaj sastanak je okarakterisao kao veoma značajan za sve nas u Bosni i Hercegovini, a teme koje su postavljene dominiraju posljednjih godina političkom, diplomatskom i ekonomskom scenom kako u EU tako i u cijelom svijetu kao što su okolišna politika i klimatska diplomatija te razvoj turizma, a te važne ekonomske grane su sredstva izmjene imidža jedne zemlje.

Savjetnik u Kabinetu ministra vanjskih poslova BiH Dino Selimović naglasio je da je za uspješno ostvarivanje zacrtanih ciljeva, nužna strateška sinergija i koordinirano djelovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH i drugih.

Razgovarano je o pružanju informacija, analiza i savjeta eventualnim investitorima o poslovnom i investicijskom okruženju što je baza su za potencijalna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini.

Posebno je istaknut 13. Sarajevo Business Forum, koji će biti održan od 21. do 23. maja 2024. kao ključno mjesto susreta i razmjene ideja između domaćih i stranih poslovnih zajednica. Selimović je naglasio važnost Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Vanjskotrgovinske komore BiH i njenih aktivnosti s ciljem promocije naše zemlje kao zemlje izvoznika.

Na sastanku (webinar-u) je razgovarano o novoj inovativnoj digitalnoj platformi koja će omogućiti brzo i efiksno podnošenje zahtjeva za vize za dolazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu "eStranac" čime se značajno podstiče poslovna saradnja i turizam.

Na tome Ministarstvo vanjskih poslova sa partnerskim institucijama ubrzano radi. DKP-ima je prezentovana i nova, sveobuhvatna online platforma https://DiscoverBiH.com koja promoviše turističke atrakcije i destinacije u Bosni i Hercegovini. Platforma pruža informacije o kulturnom nasljeđu, prirodnim ljepotama i gastronomskim doživljajima zemlje.

Selimović je podsjetio na nedovoljno iskorišteni resurs i alat, digitalnu platformu "Ekonomska diplomatija Ministarstva vanjskih poslova BiH" dostupnu na linku koja olakšava promociju ekonomske saradnje BiH s međunarodnim partnerima, omogućuje brzu razmjenu informacija i brži protok informacija (upita/odgovora) prema DKP-ima, poticanje investicija, jačanje trgovinskih odnosa, povećanje izvoza, priliv turista i drugo.

GIZ je predstavljala projekt menadžerica iz odjela Regionalna saradnja za EU integracije – RCEI Savetka Tomova, a pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirza Hujić prezentirao je "okolinske politike i klimatsku diplomatiju".

O turizmu kao sredstvu izmjene imidža zemlje govorio je stručnjak za održivi turizam i planiranje okoliša, te upravljanje projektima Tim Clancy.

Sagovornici su između ostalog uočili potrebu za većim brojem investicijskih projekata koji bi bili spremni za eventualne investitore kao i značaj angažmana diplomatsko-konzularnih predstavništava u privlačenju stranih delegacija i potencijalnih učesnika u budućim zajedničkim projektima.

Zaključeno je da fokusirajući se na posvećenost reformama u Bosna i Hercegovina može ubrzati pregovarački proces sa EU i otvoriti put za svjetliju, prosperitetniju budućnost.

Istovremeno je potrebno angažirano raditi na promjeni imidža i pozitiviranju narativa o BiH, a samo zajedno može se istinski pomoći privredi Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti