Vlada FBiH usvojila Program rada za 2017. godinu

13.01.2017. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Vlada FBiH usvojila Program rada za 2017. godinu

Ovogodišnji Program rada rađen je na osnovu Programa rada Vlade FBiH za mandatni period 2015.-2018. godina.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj 86. sjednici koja je završena u Sarajevu, usvojila svoj Program rada za 2017. godinu, u koji ulaze i godišnji planovi rada svih federalnih institucija koje Vlada usvaja pojedinačno.

Ovogodišnji Program rada rađen je na osnovu Programa rada Vlade FBiH za mandatni period 2015.-2018. godina, Programa ekonomskih reformi FBiH 2017.-2019., Reformske agende za BiH za period 2015.-2018. koju su usvojile sve vlade u BiH i godišnjih planova rada federalnih ministarstava.

Program rada za 2017. godinu donesen je u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija, kojom je propisan postupak planiranja, te obrasci i vremenski okvir provođenja procesa izrade planova i izvještaja, koju je Vlada FBiH donijela u 2014. godini.

Danas je utvrđeno nekoliko amandmana na Prijedlog zakona o jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi. Jednim od njih je precizirano da kantonalne registre, koji čine sastavni dio Jedinstvenog registra, uspostavljaju, vode i održavaju nadležna kantonalna ministarstva. Cilj je pojednostavljenje procesa prikupljanja podataka, te će pojedini kantoni uspostavljati dijelove Jedinstvenog registra - kantonalne registre, objedinjavati sve isplate koje podliježu obavezi evidentiranja s područja kantona, te dalje paziti na kontinuiranu evidenciju isplata i održavanje odgovarajućeg nivoa materijalno-tehničkih i kadrovskih pretpostavki za njegovo funkcionisanje.

Osim toga, naglašeno je da veći dio isplata planiranih za evidentiranje u Jedinstvenom registru ima određeni kantonalni propis kao pravni osnov.

 Razmatrana je i informacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata o pripremi izmjena Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji s ciljem provedbe presude Ustavnog suda Federacije BiH od 7.11.2012. godine.

Nadležno federalno ministarstvo zaduženo je da još jednom, prije utvrđivanja predloženih izmjena, u cjelini sagleda njihove finansijske aspekte.

Federalna vlada donijela je Pravilnik kojim se uređuju način, postupak i medicinski kriteriji za utvrđivanje privremene spriječenosti za rad osiguranika, dužina trajanja privremene spriječenosti za rad, drugostepeni postupak, vršenje nadzora i druga pitanja u vezi sa ovom spriječenošću.

Usvojen je izvještaj o inspekcijskom nadzoru iz oblasti zaštite od požara iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i izvještaj o pojačanim inspekcijskim nadzorima na području Federacije BiH koje su s ciljem suzbijanja „sive ekonomije“ provele Federalna i kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 3.10.2016. do 11.12.2016. godine.

 Federalna vlada prihvatila je informaciju o potrebi koordinacije aktivnosti na poboljšanju indikatora konkurentnosti i poslovnog okruženja u Federaciji BiH koje imaju za cilj da sistemskim pristupom osiguraju izradu Akcionog plana na poboljšanju indikatora, prvenstveno u okviru Izvještaja o lakoći poslovanja, Izvještaja o konkurentnosti i Izvještaja o konkurentnosti u jugoistočnoj Evropi (OECD).

Kako je navedeno u informaciji, potreba za poboljšanjem ovih indikatora je neosporna, i sastavni je dio aktivnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na provođenju reformi, s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, privlačenja investicija i povećanja zaposlenosti.

Date su prethodne saglasnosti za dodjelu dijela sredstava Trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu kompanijama Standard Furniture Factory d.d. Sarajevo za kredit u iznosu od 753.594 KM i Tola Company d.o.o. Zenica, u iznosu od 800.000 KM.

Doneseno je i više kadrovskih odluka i rješenja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti