Uspostavljanjem normi do poboljšanja izvoza u EU

09.02.2015. 13:22 / Izvor: Fena
Uspostavljanjem normi do poboljšanja izvoza u EU

Projekt je finansirala Evropska unija, a otpravnik poslova u Delegaciji EU u BiH Renzo Daviddi ocijenio je danas da BiH ima potencijal za izvoz od biološki uzgojene hrane do različitih proizvoda iz šume koji su konkurenti u velikom broju zemalja pa i EU.

Završna konferencija projekta, koji je imao za cilj da poboljša potencijal za izvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, upriličena je danas u Sarajevu, a učesnici su ocijenili da se radi o značajnom projektu jer je problematika izvoza hrane vrlo složena i s njom se suočavaju i institucije u BiH i proizvođači. 

Projekt je finansirala Evropska unija, a otpravnik poslova u Delegaciji EU u BiH Renzo Daviddi ocijenio je danas da BiH ima potencijal za izvoz od biološki uzgojene hrane do različitih proizvoda iz šume koji su konkurenti u velikom broju zemalja pa i EU.

No za izvoz u EU potrebno je poštovati određene norme, a te norme, kaže Daviddi, odnose se na sljedivost proizvoda (identifikacija proizvoda i praćenje porijekla), druga su higijenski uvjeti, a te stvari BiH mora poboljšati i uspostaviti koordinaciju različitih agencija.

U okviru projekta održane su praktične obuke za osobe koje posluju s hranom i nadležne vlasti u BiH radi poboljšanja njihovih kapaciteta za ispunjavanje standarda i zahtjeva EU, koje su potrebne za izvoz konkurentnih poljoprivrednih proizvoda i hrane iz BiH.

Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević smatra da ovakvi projekti doprinose da bh. proizvođači što prije prevaziđu poteškoće te da se unaprijede kapaciteti za izvoz.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović izrazio je očekivanje da će nova parlamentarna većina u ovoj godini usvojiti potrebne norme jer je za proizvođače važno osigurati uvjete za izvoz u EU, a zbog toga BiH nema pristup ni trećim tržištima.

"Evidentan je deficit posebno kada je hrana u pitanju, a jedan od razloga za to je nemogućnost izvoza proizvoda kroz EU, ali i zbog činjenice što bh. hrana nije konkurentna na tržištima okruženja", pojasnio je ministar.

Partnerska institucija iz zemlje članice EU koja realizira projekt je Državna služba za hranu i veterinarstvo Republike Litvanije, a partneri su Agencija za sigurnost hrane BiH i Ured za veterinarstvo BiH.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić je istaknuo da je usvojeno više od 135 propisa o hrani te se sada može reći da je veliki broj propisa usaglašen s propisima EU što je potrebno adekvatno implementirati.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba pojasnio je da je tokom realizacije ovog projekta urađeno niz edukacija za veterinarske inspektore i subjekte u poslovanju s hranom da bi se upoznali o EU legislativi.

Podvukao je da je potrebno uspostaviti "vertikalni lanac zapovijedanja" u procesu izvoza jer će time biti završeno oko 70 posto obaveza za meso, perad i konzumna jaja, a radi se o najtežoj tački u kompletnom sistemu.

"EU želi da Ured garantira da proizvodi koji se izvoze u EU budu ispravni i da zadovoljavaju legislativu EU. Nadam se da će to biti riješeno tako da se po hitnom postupku donesu izmjene i dopune zakona o hrani, veterinarstvu i zakona o poljoprivredi", kazao je Kalaba.

Konferenciji će prisustvovati zvaničnici Delegacije EU u BiH, predstavnici bh. vlasti, relevantnih parlamentarnih tijela i drugih institucija.

Projekt pod nazivom "Podrška jačanju izvoznog potencijala u oblasti poljoprivrednih proizvoda i hrane u Evropsku uniju“ finansirala je Evropska unija u iznosu 250.000 eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2011).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti