NOVI ŠEF DELEGACIJE EU

Diplomatska rotacija: Sattler odlazi u Crnu Goru, u BiH dolazi Soreca

17.04.2024. 11:29 / Izvor: Akta.ba
eu ambasadori

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, imenovao je 44 šefa delegacija.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, imenovao je 44 šefa delegacija, šefova ureda, otpravnika poslova Evropske unije za predstojeću diplomatsku rotaciju u delegacijama EU širom svijeta.

Još aktuelni ambasador EU u BiH Johann Sattler koji funkciju u našoj zemlji napušta 31. augusta, nominiran je za ambasadora EU u Crnoj Gori.

Sattler funkciju u našoj zemlji obnaša od 1. septembra 2019. godine, a ranije je bio angažovan u Sarajevu i Tiranu u sklopu Posmatračke misije Evropske zajednice 1997. godine. Također je bio austrijski ambasador u Albaniji.

Umjesto njega, za šefa Delegacije u BiH predložen je Luigi Soreca. Prethodno je bio i ambasador EU u Albaniji. Prije ovog imenovanja služio je i kao specijalni izaslanik EU za vanjske aspekte migracija. Soreca je prethodno šest godina radio za Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije prije nego što se pridružio Komisiji 1998. godine. 

Postupak imenovanja kandidata formalizirat će se nakon primitka službenog odobrenja (agrément) iz odgovarajućih zemalja domaćina.

Većina novih ambasadora zapadnom Balkanu ima iskustva sa regijom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU