Portugal: Ustavni sud odbacio zakon o otpuštanju

02.09.2013. 14:09 / Izvor: EurActiv.rs
Portugal: Ustavni sud odbacio zakon o otpuštanju

Ustavni sud Portugala odbacio je zakon koji bi omogućio otpuštanje radnika u javnom sektoru i tako vladi zadao novu glavobolju.

Ustavni sud Portugala odbacio je zakon koji bi omogućio otpuštanje radnika u javnom sektoru i tako vladi zadao novu glavobolju. Vlada se naime trudi da smanji potrošnju i ostane na pravom putu za pomoć iz spasilačkog paketa zajmova Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Lisabon do kraja 2014. godine mora da smanji potrošnju za gotovo pet milijardi eura. U javnom sektoru Portugala radi više od pola miliona ljudi a ukupna radna snage je 4,5 miliona.

Zakon stavljen van snage samo bi neznatno direktno delovao na budžetski deficit Portugalije u 2014. godini ali se smatra značajnim zbog potencijalnih dugoročnih strukturnih efekata na smanjenje potrošnje.

Odluka Ustavnog suda, tumače analitičari, nije dobar znak za investitore jer ukazuje na mogućnost da sud odbaci i druge planirane vladine mjere štednje. To bi pak moglo da ugrozi ispunjavanje projekcija deficita postavljenih u sporazumu o paketu zajmova od 78 milijardi evra koji ističe sredinom 2014.

"Sud je odlučio da su odredbe (zakona) neustavne ... zbog kršenja garancija sigurnog zaposlenja", navodi se u saopštenju Suda, piše EurActiv.rs.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU