Bunu protiv lockdowna u Portugalu vodi slavni kuhar porijeklom iz Sarajeva

08.12.2020. 08:38 / Izvor: Index.hr
Bunu protiv lockdowna u Portugalu vodi slavni kuhar porijeklom iz Sarajeva

Do pandemije koronavirusa Stanišić je vodio restoran 100 Maneiras, gdje se okupljala ex-Yu zajednica iz Portugala.

Portugalski ugostitelji, vlasnici devet restorana, barova i noćnih klubova, jučer su završili štrajk glađu koji su započeli prije osam dana pred tamošnjim parlamentom u znak prosvjeda protiv mjera ograničenja vezanih za epidemiju koronavirusa.

"Štrajk je gotov, no borba se nastavlja", napisao je na Facebooku Ljubomir Stanišić, jedan od predvodnika štrajka.

Predvodnik pobune je 1992. izbjegao iz ratnog Sarajeva u Beograd, ali nije htio tamo živjeti

Stanišić je slavni chef koji je u Portugal došao 1997. godine nakon što je 1992. godine izbjegao iz ratnog Sarajeva. Iz Sarajeva je otišao u Beograd gdje je završio Kemijsko-prehrambenu tehnološku školu te tečajeve za pekara i internacionalnu kuhinju. No nije želio tamo živjeti.

"Majci sam predložio da prodamo auto, što smo i napravili. Dala mi je 200 njemačkih maraka i otišao sam za Mađarsku. Radio sam bez prestanka, prao suđe u restoranu da zaradim da mogu preživjeti", rekao je u jednom intervjuu. Nakon Mađarske otišao je u Nizozemsku pa u Španjolsku te se konačno skrasio u Portugalu. Tamo je naučio jezik, osnovao obitelj i počeo kuhati.

2004. godine otvorio je svoj prvi restoran. Osvojio je i brojne nagrade, no 2009. godine restoran je propao, a on je ostao u dugovima.

"Tri mjeseca smo spavali na stolu u restoranu"

"Nakon svih tih nagrada i svega ekonomska kriza uhvatila je mene i restoran koji sam imao. Nisam imao šta jesti! Ista priča kreće ispočetka, ali već sam na nju bio navikao, tako da se nisam iznenadio mnogo. Kad propadneš, nitko te ne voli, to je točno. Shvatiš tko su ti prijatelji i da ih imaš vrlo malo. U međuvremenu sam pozvao majku da dođe, da mi pomogne. Tri mjeseca smo spavali na stolu u restoranu, nismo imali gdje drugdje. Kad propadneš tako, nikoga ne zanimaš. Ali, eto, život se okrene, opet postaneš neko i nešto", rekao je Stanišić.

Stanišić je popularnost stekao sudjelovanjem u televizijskim emisijama

Stanišić je sudjelovao u nekoliko emisija na 24Kitchen, od kojih je Papa Kilometros godinama među najgledanijima, a bio je u specijalima zvijezda poput Jamieja Olivera i Anthonyja Bourdaina. Emisija Papa Kilometros je temeljena na njegovom putovanju kamperom sa suprugom i dvoje djece po Europi. Prepoznatljivost je stekao i njegujući imidž neotesanog Balkanca, brzog na jeziku i psovkama s cigaretom u ruci.

Do pandemije koronavirusa Stanišić je vodio restoran 100 Maneiras, gdje se okupljala ex-Yu zajednica iz Portugala, a tamo su jele i slavne osobe poput nogometaša Christiana Ronalda.

Otvoren u veljači 2019. godine, restoran je u studenom stavljen na popis 50 Best Discovery.

Pokrenuo kampanju "tomates" (muda)

I prije negoli je službeno počeo lockdown, Stanišić je s kolegama pokrenuo kampanju "tomates" (na portugalskom "muda") kojom su zatražili od tamošnje vlade da im da podršku kako bi mogli platiti zaposlenike i preživjeti, kako je rekao u intervjuu za GloriuGlam u travnju ove godine.

U Portugalu su od ožujka zatvoreni barovi i noćni klubovi, a restoranima je dozvoljeno ponovno otvaranje u svibnju. No uvođenje policijskog sata i lockdowna tijekom vikenda koje je stupilo na snagu 8. studenog razljutilo je vlasnike restorana, koji su poručili kako neće preživjeti godinu.

Vlada im je ponudila 20 posto prosječnih prihoda za razdoblje od siječnja do listopada kao naknadu za lockdown tijekom vikenda, no ugostitelji su poručili kako to nije ni približno dovoljno.

Portugalski ugostitelji prosvjedovali diljem zemlje

Štrajku su prethodile i demonstracije diljem portugalskih gradova, prvo u Portu, potom u Lisabonu i Faru. I tako je nastao pokret  A Pão e Água. Portugalski ugostitelji tvrdili su kako im vlada nije osigurala dovoljnu pomoć. "Dok nas ne saslušaju, borit ćemo se", "Želimo raditi, tražimo odgovore" – neki su od natpisa koji su se mogli vidjeti na demonstracijama na kojima je aktivnu ulogu imao i sam Stanišić. Pokrenuli su i peticiju koju je potpisalo više od 50.000 ljudi. A podržale su ih i mnoge javne osobe.

Nezadovoljstvo se u konačnici prelilo u radikalnu akciju, ne u potpunosti odobrenu u javnosti. Na društvenim mrežama dio javnosti smatrao je kako takav oblik djelovanja nije primjeren. Štrajk glađu Stanišić je započeo s još sedam kolega i jednom kolegicom sa zahtjevom da ih primi premijer i ministar ekonomije. Stanišić, brz na jeziku i poznat po psovanju, pravila koja su nametnuta njemu i kolegama u portugalskom Sabadu usporedio je s fašizmom.

"Ja sam ratnik"

"Ovdje sam zbog borbe za koju smatram da pripada narodu. Ja sam ratnik, dolazim iz zemlje koja nikada nije iznevjerila. Ovdje sam zbog ljudi koji su izdržali i onih koji su počinili samoubojstvo", rekao je. Prosvjednici tvrde kako su proteklih godina uložili milijune eura kako bi od zemlje napravili meku svjetskog turizma te da im država sada treba pomoći.

Tijekom štrajka glađu Stanišić završio u bolnici

Stanišić je tijekom prosvjeda nakon održanog govora u srijedu završio u bolnici, no dan poslije, unatoč liječničkom protivljenju, vratio se na mjesto prosvjeda. 

"Danas nas je primio Fernando Medina (gradonačelnik Lisabona), koji je saslušao naše prijedloge i uvjerio nas da će o njima raspravljati i kojem duboko zahvaljujemo zbog ljudske, pomirljive brige s kojom nas je primio. Hvala svima vama zbog neumorne podrške koja je bila najbolji izvor hrane proteklih sedam dana. To je razlog zbog kojeg sam izabrao Portugal. To je razlog zbog kojeg želim umrijeti ovdje. Ali prvo želim živjeti. Hajdemo jesti", napisao je jučer Stanišić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti