EU / REGIJA

Slovenija: Neuspjeh na referednumu o arhivskoj građi

09.06.2014. 08:15 / Izvor: Fena

Zakon o arhivskoj građi za koji je slovenska oporba inicirala referendum, pozivajući birače da glasuju za njegovo opozivanje, ostat će na snazi jer u nedjelju na referendum nije izašao potreban broj građana da bi se zakon odbacio, objavljeno je u Ljubljani nakon zatvaranja birališta širom zemlje.

Parlament je u siječnju prihvatio zakon o čuvanju arhivske građe koji oporba osporava jer smatra da on istraživačima otežava pristup  arhivima, napose onima "udbe".

Slovensko izborno povjerenstvo objavilo je prve službene podatke po  kojima je na referendumu sudjelovalo samo 11,64 posto birača, a da bi  po novim pravilima na referendumu neki zakonski projekt bio odbačen  potrebno je da se protiv njega izjasni najmanje 20 posto ukupnog  biračkog tijela.

Po još nepotpunim podacima izbornog povjerenstva, od onih birača koji  su izašli na referendum dvije trećine izjasnilo se da se zakon o  arhivskoj građi opozove, a jedna trećina za njegovo stupanje na snagu,  no kvorum da bi rezultati referenduma postali važeći nije postignut.

U reakciji na rezultate referenduma, oporbena Slovenska demokratska  stranka (SDS) izrazila je žaljenje što pitanje starih arhiva, posebno  onih bivše "udbe" za koje tvrde da će ostati zatvoreni za istraživače,  nije pobudilo veće zanimanje Slovenaca.

S druge strane, ministarstvo za kulturu koje je podržavalo zakon o  arhivima navelo je da nisu točne tvrdnje opozicije kako novi zakon  pristup arhivima priječi, nego da naprotiv on omogućuje modernizaciju  i digitalizaciju arhivske građe, pa i dosjeima bivše "udbe" pri čemu  novo zakonsko rješenje omogućuje da se nanovo otvori za istraživanje  čak 75 posto gradiva, dok je dosad bilo javno dostupno samo 5 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU