Najviše mandata u EU parlamentu već etabliranim slovenskim strankama

20.05.2019. 12:25 / Izvor: Fena
Najviše mandata u EU parlamentu već etabliranim slovenskim strankama

Na izborima za Europski parlament koji se u Sloveniji održavaju u nedjelju najveći broj glasova i mandata mogu očekivati kandidatske liste većih, već etabliranih stranaka.

Na izborima za Europski parlament koji se u Sloveniji održavaju u nedjelju najveći broj glasova i mandata mogu očekivati kandidatske liste većih, već etabliranih stranaka, od kojih je jedna oporbena, a dvije iz sada vladajuće lijevo-liberalne koalicije, pokazala je najnovija anketa objavljena u ponedjeljak.

Prema anketi Vox populi, koju je na 700 ispitanika od 14. do 16. svibnja za Slovensku televiziju i dnevne listove Dnevnik i Večer provela agencija Ninamedia, za zajedničku listu Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske pučke stranke (SLS) glasovalo bi 18,9 posto birača, za samostalnu listu stranke Socijalnih demokrata (SD) 18,1 posto, a za kandidate Liste Marjana Šarca (LMŠ) 16,9 posto.

Nositelj liste SDS-a, čiji je predsjednik Janez Janša, a koja se na ovim izborima odlučila za predizbornu koaliciju s SLS-om, nekadašnji je ministar obrazovanja i dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver, predizbornu listu Socijalnih demokrata (SD), čiji je predsjednik Dejan Židan, predvodi također već dugogodišnja europarlamentarka Tanja Fajon, dok je premijer Marjan Šarec kao nositeljicu liste postavio do sada malo poznatu novinarku Irenu Jovevu, promivirajući svoju kadrovsku politiku "novih lica" i smjene generacija u politici.

 Prema istoj anketi, lista demokršćanske Nove Slovenije (NSI) koju predvodi Ljudmila Novak mogla boi dobiti 7,6 posto glasova, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) 6,8 posto, Ljevica (L) 5,8 posto, Slovenska nacionalna stranka (SNS) 5 posto, dok ostale liste po anketi nemaju teoretskih izgleda za dobivanje nekog od mandata u idućem sastavu Europskog parlamenta.

 Slovenija je članica EU-a od 2004. godine, a svoje zastupnike u Europskom parlamentu bira po treći put, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU