Gratinirani teleći odrezak iz Bajre
Bajra d.o.o Travnik vam donosi vruhunski recept za pripremu ukusnog telećeg odreska.
Bajra d.o.o Travnik vam donosi vruhunski recept za pripremu ukusnog telećeg odreska.
Sastojci:
40 dag teletine za odreske, 3 kašike ulja, 4 dag maslaca, 4 kriške kuhane teleće šunke,
paprika, sol
Za prilog:
1 kg krompira, 300 g mrkve, 2 češnja bijelog luka, muškatni oraščić, sol, biber,30 g maslaca, 350 ml vrhnja za kuhanje, 1 kašika Vegete
Način pripreme:
Meso izrežite na četiri odreska pa ih dobro istucite, ali ne pretanko. Zatim ih s obje strane kratko propržite na ugrijanom ulju i maslacu. Poželjno je da odresci ostanu u sredini ružičaste boje, jer će tako biti sočniji. Popečene odreske složite u vatrostalnu posudu, posolite, pobiberite, svaki obložite kriškom teleće šunke i sve zalijte umakom.
Pospite s oko 2 kašike ribanog sira i stavite u pećnicu na temperaturu od 220 °C da se zapeče i na vrhu poprimi zlatnožutu boju.
Umak:
na ugrijani maslac stavite brašno, dobro promiješajte i zalijte mlijekom. Kuhajte na umjerenoj temperaturi stalno miješajući – najbolje šibom za snijeg, oko 5 minuta. Začinite solju, biberom i ribanim muškatnim oraščićem. Kad ga maknete s vatre, umiješajte žumanjke i preostali sir.
Poslužite s kuhanim povrćem kao, na primjer, s cvjetačom, blitvom ili špinatom.
Prijatno!!
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.