al

Poljoprivreda i hemija

ITC Zenica - Lider u proizvodnji plastenika (Foto)

24.06.2020 11:01:51 / Izvor: Akta.ba

 

Plastenik ITC Zenica d.o.o. je posebna vrsta višegodišnjeg i trajno zaštićenog prostora koji je svojim oblikom, veličinom i opremom u potpunosti prilagođen uzgoju određenih kultura. Omogućuje stvaranje kontroliranih uslova poput klimatskih, hranidbenih i ostalih potrebnih za kvalitetan uzgoj.

Prednosti ITC plastenika:

  • Kontrola klimatskih uvjeta
  • Zaštita od mraza
  • Uzgoj kroz čitavu godinu
  • Bolja kvaliteta i osiguran do nekoliko puta veći prinos u odnosu na proizvodnju na otvorenom
  • Radno intenzivan oblik proizvodnje

Osobenost ITC plastenika:

Lukovi plastenika izrađuju se od čelične pocinčane cijevi promjera 42 mm stijenke 2 mm na svim plastenicima od 100m2 i više. Produžavanje cijevi vrši spajanjem cijevi u cijev, spoj se učvršćuje vijkom. Lukovi plastenika od najviše tačke u vrhu imaju blagi pad na vanjske strane plastenika kako bi se kondenz unutar plastenika mogao slijevati niz zidove plastenika i kako bi snijeg mogao lakše da sklizne sa pokrova plastenika.

Pokrov plastenika obezbjeđuje se folijom debljine 200 mic. koja u sebi ima pet stabilizatora UV+IR+AB+AD+EVA. Ovom kombinacijom stabilizatora eliminišu se svi nepovoljni faktori svojstveni uzgoju u plastenicima:

kapanje kondeza sa folije na biljke (AD stabilizator),

oscilacija temperature u plasteniku pri prelazu dan-noć (IR stabilizator),

zasjenjivanje sunčevog svjetla konstrukcijom plastenika (UV stabilizator),

te je reducirano prisustvo insekata u plasteniku (AB stabilizator),

EVA (Etilen-Vinil-Acetat) čini foliju elastičnijom i povećava dugotrajnost pod uticajem jakog vjetra. Sprječava razvoj gljivica u mraku. Omogućava visoku transparentnosti temperature. Vrši jedaku raspodjelu svjetlosti unutarplastenika i poboljšava kvalitet proizvoda. Povećava funkcionalnost IR stabilizatora. Garancija - funkcionalnost aditiva unutar folije je četiri godine (osam sezona).

Učvrščivanje folije izvodi se pomoću čeličnog pocinčanog profila sa PVC profilom. Profili se postavljaju po cijeloj dužini plastenika sa obe strane i po cijeloj površini prednjeg i zadnjeg luka do visine bočnog provjetravanja čime se omogućava jednostavna montaža i demontaža folije.

Plastenik ima bočno provjetravanje po cijeloj dužini platenika sa obe strane, te ventus otvore iznad prednjih i zadnjih vrata plastenika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija