Kako se pravilno obavlja rezidba voćaka?

11.10.2022 09:58:20
rezidba voćaka itc zenica

Zimska rezidba primjenjuje se u cilju formiranja i održavanja krošnje, regulisanja i održavanja rodnosti

Zimska rezidba primjenjuje se u cilju formiranja i održavanja krošnje, regulisanja i održavanja rodnosti (sprječavanja alternativnog plodonošenja) i uspostavljanja optimalnog odnosa između rasta i rodnosti. Dakle, rezidbom se utiče na rast voćke, oblik nadzemnog sistema, početak buđenja pupoljaka, kvalitet i visinu prinosa.

Jabučaste voćne vrste se mogu orezivati od momenta opadanja lišća, dok je za koštičave povoljniji period pred kretanje vegetacije (kako bi se izbjegle štete od napada patogena ili niskih temperatura). U našim krajevima, zimska rezidba se izvodi u periodu kada je dnevna temperatura iznad 0°C, dok se u toplijim krajevima može izvoditi tokom cijelog perioda mirovanja.

ALAT koji se koristi za rezidbu su različite vrste voćarskih makaza, koje mogu biti s produženim drškama, noževi, pile, testere, a za formiranje uzgojnog oblika, odnosno povijanje grana, se mogu koristiti čačkalice, tegovi različite težine, aluminijska žica, ankeri.

Voćarske makaze su osnovni alat za rezidbu i trebaju biti izrađene od kvalitetnog materijala, da ne gnječe i oštećuju granu i ne umaraju ruku i ne stvaraju žuljeve.

U ITC Zenica maloprodaji možete pronaći široku ponudu voćarskih makaza.

Posjetite ITC maloprodajni objekat na adresi S.Mahala br 35 Zenica.

Sve informacije o proizvodima možete dobiti pozivom na broj  +387 32 407 413 ili pišite na email poljoprivreda@itc.ba.

 

PODIJELI:
TAGOVI: itc zenica rezidba voćaka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija