Budite spremni za sezonu pravljanja soka!

31.08.2023 13:19:04
prese za voće itc zenica poljoprivredni centar

Proizvodnja voćnih sokova

Hranljivu i ljekovitu vrijednost voćnih sokova poznavali su još stari narodi, prije nekoliko hiljada godina.

Sa sve jačim razvojem nauke o ishrani čovjeka, voćni sok je počeo dobivati i eve veću vrijednost. Danas će on ubraja u izvanredno hranljive i ljekovite životne namirnice

Preradom voća u neprevreo sok povećava se potrošnja voća, jer se time sezona svježeg voća produžava na cijelu godinu, tj. i u one dane kada voća nema na tržištu.

Voćni sokovi se mogu proizvesti iz raznovrsnog voća, ali se najviše spravljaju od jabuka, grožđa i višanja. Kod ovih su načini čuvanja (konzervisanja) isti.

Za izradu voćnih sokova moraju se upotrebiti zdravi i svježi plodovi.

Cjeđenje voća

Cjeđenje ima za cilj izdvajanje soka iz razbijenih voćnih ćelica. Za ovu svrhu se koriste razne cjednice, počev od običnih ručnih pa do velikih industrijskih, hidrauličnih (pak-prese).

Adekvatnu opremu i sve što vam je potrebno za pripremu soka pronaći ćete u ITC poljoprivrednom centru.

Iz ponude izdvajaju:

PRESE ZA VOĆE kapaciteta od 10L do 35 L

tradicionalni način za pravljenje soka

čvrsta i izdržljiva konstrukcija

jednostavna upotreba

  • Zapremina 10 lit cijena 150,00 KM
  • Zapremina 15 lit cijena 155,55 KM
  • Zapremina 20 lit cijena 197,00 KM
  • Zapremina 35 lit cijena 310,00 KM

Ribež za voće i povrće 109,20 KM

Berač voća sa drškom 16,50 KM

Posjetite ITC poljoprivredni centar na adresi S.Mahala br 35 Zenica ili pozovite!

Sve informacije možete dobiti pozivom na broj +387 32 407 413 ili pišite na email poljoprivreda@itc.ba

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija