al
Kornspitz je najomiljenije pecivo Europljana

Turizam i gastro

Kornspitz je najomiljenije pecivo Europljana

25.01.2019 09:11:17 / Izvor: Akta.ba

Master-H vam donosi nekoliko činjenica zašto je Kornspitz najomiljenije pecivo Europljana i zašto je generalno tako dragocjen za odgovornu i savjesnu ishranu.

Kornspitz je izumljen 1984.god. u firmi Backaldrin iz Austrije. Zaštitna marka Kornspitz pravi se po tačno utvrđenoj recepturi, koju primjenuju hiljade pekara širom svijeta.

Omiljeno malo pšenično pecivo sastoji se od velikog udjela žitnih prekrupa. Zbog toga Kornspitz ima veoma veliki udio dijetalnih sastojaka od preko 6%- skoro toliko kao jedan hljeb od punog zrna.

Harmonična mješavina vrijednih sastojaka čine Kornspitz omiljenim, kako kod konzumenata s užitkom, tako i kod onih savjesnih u ishrani.

Samo podatak da se u 62 zemlje svijeta dnevno peče više od 4,5 miliona ovog peciva, po danu, govori o njegovoj popularnosti.

Original

Samo Kornspitz se smije Kornspitz zvati. To znači, tamo gdje piše Kornspitz, tu je Kornspitz unutra-naziv Kornspitz je kao marka internacionalno zaštićena.

Zašto je Kornspitz generalno tako dragocjen za odgovornu i savjesnu ishranu?

Za Kornspitz pekar upotrebljava samo najbolje sirovine, koje se peku u egzaktnom odnosu i po zaštićenoj orginalnoj recepturi.

Mnogobrojne dijete i prehrambeni programi imaju Kornspitz kao bitan sastvni dio unutar sebe. Dobar učinak može se, međutim, samo tada garantovati, ako se Kornspitz pravi po zaštićenoj recepturi, tako da su sadržani svi bitni sastojci.

A to su: pšenično brašno, voda, pšenična prekrupa, raževa prekrupa, pšenične mekinje, sojina prekrupa, prekrupa pšeničnog slada, raževo brašno, kvasac, so, sredstva za pečenje i so. Zbog posebnog velikog udjela dijetalnih vlakana (preko 7 procenata), Kornspitz ima manje kalorija nego uporedna manja peciva. I dijabetičari rado jedu Kornspitz.

Vitamini, minerali i najvažniji elementi u tragovima:

Pored vrijedne energije iz uglijikohidrata, Kornspitz također sadrži i veliku količinu vitamina B grupe, minerala (npr. kalcija i fosfora) kao i važne elemente u tragovima (npr. željezo, bakar, mangan i cink).

Glikemički indeks (GI):

Kornspitz pripada grupi top GI proizvoda, kod kojeg glikemički indeks iznosi 43. Prema studijama koje je provela Katedra za nutricionističke studije na Univerzitetu u Beču u maju 2005. godine, Kornspitz postiže nivo 43 – što je ocijenjeno kao najbolji rezultat indeksa. Shodno tome, ovo pecivo je pozicionirano značajno ispod praga indeksa koji iznosi 55. Zbog te činjenice, ljudi koji se brinu o svojoj ishrani, kao i oni koji se brinu za svoj izgled i slijede Glyx dijetu, mogu uživati u ovom pecivu po želji.

Pažnja: Tačno slijeđenje originalnog recepta je važno i esencijalno!

Čak i minorne promjene ili dodaci mješavini mogu značajno promijeniti rezultat vrijednosti glikemičkog indeksa.

Visok GI: > 70

Srednji GI: 56 – 69

Nizak GI: < 55

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro