al
Rudarski institut Tuzla nudi usluge projektovanja hidrogeoloških istraživanja

Građevina

Rudarski institut Tuzla nudi usluge projektovanja hidrogeoloških istraživanja

11.01.2019 09:55:00 / Izvor: Akta.ba

Veliki dio navedenih količina vode ostvaruje se eksploatacijom podzemnih voda kojima se prvenstveno bavi hidrogeologija.

Hidrogeologija može biti definirana kao proučavanje podzemne vode s obzirom na prisutnost, na čin kretanja, kemijski i mikrobiološki sastav i to sve u odnosu na geološki okoliš. Hidrogeologija je znači znanstvena   disciplina   koja   se   bavi   postankom,   rasprostiranjem,  korištenjem i zaštitom podzemnih voda. Kao dio geologije vezana je i s drugim znastvenim   područjima iz domene petrologije, pedologije, hidrogeologije, hidraulike, klimatologije, eksploatacije mineralnih sirovina, izvedbe površinskih i podzemnih akumulacija, irigacije i melioracije, te - što je u novije vrijeme sve aktualniji problem - izvedbe odlagališta otpada. 

Rudarski institut d.d. Tuzla iz domena hidrogeologije nudi usluge projektovanja hidrogeoloških istraživanja, nadzor i vođenje istražnih radova, izrada elaborata o proračunu, klasifikaciji i kategorizaciji rezervi podzemnih voda, projektovanje sistema za odvodnjavanje ležišta mineralnih sirovina, projektovanje vodozahvata pitkih, mineralnih, termomineralnih i termalnih voda, izrada elaborata zaštite izvorišta itd.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina