Staklena bašta kao čuvar energije, mjesto za odmor i oslobađanje od stresa

Poljoprivreda i hemija

Staklena bašta kao čuvar energije, mjesto za odmor i oslobađanje od stresa

07.12.2017 08:25:47 / Izvor: Akta.ba

Staklene bašte nude izvanredan kvalitet života, a to je vaš boravak okružen staklom sa pogledom na baštu , vaš zastakljeni balkon sa kliznim vratima, vaš bazen sa staklenim prekrivačem ili vaš krov od stakla.

Svejedno da li se radi o zatvaranju terase ili balkona, sistemi za staklene bašte mogu se savršeno prilagoditi svakoj okolini.

Staklene bašte omogućuju kvalitetno zastakljivanje velikih površina, a ne zahtijevaju nikakvo posebno održavanje.

Staklena bašta ostvaruje poseban ugođaj. Povećava, obogaćuje kvalitetu života. Zbog korištenja sunčeve svjetlosti u hladnim mjesecima prikuplja toplotu. Time se štedi električna energija pa je ovakav izbor dvostruko isplativa investicija.

Pri planiranju treba uzimati u obzir više faktora: adekvatan krovni sistem i oblik krova, pravilna zaštita od sunca, dobro provjetravanje, odgovarajući prozorski sistem, adekvatno staklo.

Ove konstrukcije mogu biti u sklopu nekog postojećeg objekta ili potpuno nezavisne. Zastakljena krovna konstrukcija se postavlja kao jedinstvena cjelina sa "zidovima" bašte. Konstrukcije za staklene bašte koju izrađuje ELOX BH su od aluminijskih profila .Kod ovih konstrukcije je moguće integrisanje međusobno kompatibilnih fasadnih sistema.

Kvalitetna izolacija, izbor stakala i roletni pomažu u očuvanju kvaliteta namještaja koji se nalazi u prostoru staklene bašte, kao i u održavanju toplote i privatnosti. Visoki prozori i velika količina svjetlosti zahjtevaju pravilan izbor roletni: žaluzine, roler-roletne ili električne.

Iako se kod nas zove "zimska" bašta, ova je prostorija mjesto koje se koristi tokom cijele godine. Bilo da je to zima, gde je potrebna svjetlost u enterijeru koja ulazi kroz velike staklene površine ili jesen – kada priroda eksterijer boji u rapsodiju oker narandžastih nijansi, svako godišnje doba u ovoj zanimljivoj prostoriji ima svoje čari.

Zbog praktičnosti, za izbor podova se savjetuju keramičke pločice ili prirodni mermer. Jednim dijelom zbog ljetnjeg perioda godine, kada su kretanja iz spoljne bašte česta, pa se tako lakše održava čistoća. Drugi razlog je podno grijanje, koje je i najrasprostranjeniji način zagrijvanja zimskih bašta

Staklena bašta je savršen način za obezbjeđivanje dodatnog prostora sa jako puno namjena i funkcionalnosti. Svi oni koji vole uživanje, kontakt sa prirodom, hortikulturu, otvorene i osvjetljene enterijere, mogu da uzmu opciju zimske staklene bašte kao rješenje i buduće zadovoljstvo doma. U kućama koje posjeduju zimske bašte, to su najčešće omiljena mjesta okupljanja sa prijateljima, porodicom, a u ljepšoj polovini godine – prostor za roštiljanja i veza sa dvorištem i baštom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija