al
TI BiH redovno vrši monitoring primjene zakona i finansijskih uzvještaja

Finansije i konsalting

TI BiH redovno vrši monitoring primjene zakona i finansijskih uzvještaja

20.09.2019 09:13:59 / Izvor: Akta.ba

U političkom sistemu, zasnovanom na predstavničkoj demokratiji, političke stranke imaju izuzetno velik uticaj na procese odlučivanja, pa se kao značajno pitanje postavlja pitanje načina njihovog finansiranja. Kao veoma važan segment otklanjanja rizika od političke korupcije jeste osiguravanje što veće transparentosti u procesu finansiranja političkih partija. Nepostojanje regulisanog i transparentnog okvira za finansiranje političkih partija ne znači samo otvaranje ogromnog prostora za političku korupciju, već to kao posljedicu može imati ugrožavanje funkcionisanja demokratskih i procesa u društvu.

Krajnji cilj je postojanje uvida u transparentnost finansiranja političkih partija i obavezivanje političkih odlučioca na polaganje računa javnosti jer njihove aktivnosti su u javnom interesu i od javnog su značaja. Stranački politički ambijent u skladu sa zakonom je onaj u kojem građanin zna ko, kako i u kolikoj mjeri finansira političke djelatnike kako bi se izbjegle moguće zloupotrebe, ali i kako bi građani znali proces finansiranja jedne javne djelatnosti znajući izvor svakog uloženog sredstva. Osim toga u BiH većinski udio u finansiranju stranaka imaju sredstva iz budžeta različitih nivoa vlasti, zbog čega je još veći naglaska stavljen na potrebu uvida javnosti u način na koji stranke raspolažu novcem poreskih obveznika.

Transparency International BiH već godinama nastoji kroz zagovaračke aktivnosti i unapređenje zakonskog okvira osigurati transparentnije finansiranje političkih stranaka, dok s druge strane redovno vrši monitoring primjene zakona i finansijskih uzvještaja stranaka, te provodi praćenje predizbornih kampanja kako bi građane na vrijeme informisao o načinu finansiranja kampanja, troškove političkih stranaka, a s posebnim osvrtom na upotrebu javnih funkcija i sredstava institucija u svrhu kampanje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting