Milionske cifre: Pogledajte koje su stranke najviše profitirale iz budžeta

11.08.2021. 14:51 / Izvor: Akta.ba
Milionske cifre: Pogledajte koje su stranke najviše profitirale iz budžeta

Političke stranke u Bosni i Hercegovini (BiH) su u 2020. godini primile iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH oko 15,5 miliona KM.

Političke stranke u Bosni i Hercegovini su u 2020. godini primile iz budžeta svih nivoa vlasti u BiH oko 15,5 miliona KM, pokazuju podaci iz godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila Centralna izborna komisija BiH.

"To je nešto manje nego prethodnih godina, kada se strankama isplaćivalo 18 miliona KM, a razlog je taj što je FBiH u budžetu planirala upola manje novca nego ranijih godina", saopćili su iz Transparency Internationala u BiH (TIBiH).

Iz deset kantona u Federaciji BiH za stranke je izdvojeno 1,1 milion KM manje.

Stranke u svojim izvještajima uglavnom prikazuju prihode iz budžeta i oni su u 2020. godini iznosili čak 72 posto ukupnih prihoda koji iznose 21,5 miliona KM.

Na osnovu finansijskih izvještaja Akta.ba u nastavku donosi pregled koje su političke stranke ostvarile najviše prihoda iz budžeta.

Na prvom mjestu je Stranka demokratske akcije - SDA Sarajevo koja je iz budžeta povukla 2,7 miliona KM, dok je ukupno prihodovala 3,8 miliona KM.

Od većih parlamentarnih stranaka ova stranka je i najveći potrošač. U spomenutoj godini imala je rashode od čak 2,5 miliona KM, te je sveobuhvatna dobit na kraju godine iznosila 14.918 KM.

Na drugom mjestu je stranka HDZ BiH Mostar koja je iz budžeta prihodovala duplo manje od SDA BiH i to 1,6 miliona KM. Ukupan prihod ove stranke je 1,9 miliona KM, što znači da se uglavnom finansira iz budžeta.

Od ukupno 2,1 miliona KM prihoda, SDP BiH je iz budžeta povukla 1,3 miliona KM.

Podsjetimo, Zakon o finansiranju političkih stranaka precizira da se partije u BiH finansiraju iz članarina, dobrovoljnih priloga pravnih i fizičkih osoba, izdavačke djelatnosti, prodaje propagandnog materijala i organizovanja stranačkih manifestacija, prihoda od imovine u vlasništvu političke stranke, budžeta BiH, entitetskih budžeta, kantonalnih budžeta i budžeta Brčko Distrikta, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave, dobiti preduzeća koja su u vlasništvu političke stranke i kreditnih zaduženja kod banaka.

Ipak, finansijski izvještaji godinama pokazuju da se njihovo finansiranje uglavnom vrši iz budžeta, odnosno od poreza koji plaćaju građani.

Prihode iz budžeta ostalih stranaka u Federaciji pogledajte u tabeli u nastavku.

Napomena: Političke stranke iz RS još nemaju kompletne finansijske izvještaje.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize