Najveći broj radnika 8.225

Top 20 MSV kompanija sa najviše radnika: Lider tuzlanski Bingo

19.04.2023. 09:21 / Izvor: Akta.ba
Top 20

Lider po broju zaposlenih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine kada su u pitanju mala, srednja i velika preduzeća je tuzlanski Bingo.

Lider po broju zaposlenih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine kada su u pitanju mala, srednja i velika preduzeća je tuzlanski Bingo. 

To pokazuju podaci koje je objavila Finansijsko-informatička agencija (FIA). Prema objavljenim podacima spremili smo analizu TOP 20 MSV preduzeća  u Federaciji Bosne i Hercegovine po broju radnika u 2022. godinu.

Bingo kao najveći poslodavac zapošljava 8.225 radnika. 42 godine su prosječna dob zaposlenih, a 70% čine žene.

Tokom posljednjih nekoliko godina Bosna i Hercegovina se suočava sa velikim odlivom radno sposobnog stanovništva. Nedostatak radne snage je problem sa kojim se suočava sve veći broj poslodavaca. Sa tim izazovom susreće se i najveći poslodavac u FBiH koji kaže da su njihovi uposlenici najjači stub grupacije.

U protekloj godini investirali su u unapređenje uslova rada zaposlenika. Tako su značajno unaprijeđeni materijalni i nematerijalni uslovi za zaposlenike. Ukupna izdvajanja za radnike rasla su za 21 posto na nivou grupacije. Samo na indirektne poreze i doprinose na rad Bingo grupa godišnje državi uplati preko 50 miliona KM.

"Do kraja mjeseca planiramo provesti novu sistematizaciju kojom ćemo primanja naših uposlenika povećati za 15%. To je pokazatelj da konstantno radimo na poboljšanju uvjeta rada za naše zaposlene", kazao je Edin Ibrahimović, izvršni direktor za biznis operacije u Bingu.

Nakon Binga najveći broj radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine zapošljava Elektroprivreda BiH. Ona u odnosu na Bingo ima upola manje radnika i to 4.017. Slijedi je Klinički centar univerziteta u Sarajevu sa 3.202 uposlenika i BH Telecom 3.086.

prvi radnici

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize