TOP 10

Još veći prihodi: Ovo su najprofitabilnije IT kompanije u 2022. godini

24.07.2023. 10:01 / Izvor: Akta.ba
IT analiza

Softverska industrija godinama unazad ima značajno učešće u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH.

Softverska industrija godinama unazad ima značajno učešće u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH. Iako se po ukupnom izvozu ne može porediti s granama privrede poput namjenske ili drvne industrije koja bilježi izvoz preko milijardu KM, i dalje je u prednosti nad ostalim granama industrije po više osnova.

Bh. IT kompanije i njihova softverska rješenja neizostavna su poluga svakom ozbiljnijem razvoju drugih industrija. Analizirajući ostvarene prihode u prošloj godini, u nastavku je TOP 10 kompanija za koje se mogu reći da su 2022. godine bile najprofitabilnije.

Najveći prihod ostvarila je kompanija Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo, vodeća kompanija na polju informacionih tehnologija u BiH. Prihod ove kompanije je veći za oko 15 miliona u odnosu na godinu ranije i 2022. godine su završili godinu sa čak 135,3 miliona KM. 

Slijedi je Flow Capital ( bivši Simhony Group) koji se preregistrirao prije nekoliko mjeseci nalazi se na drugom mjestu sa prihodom od 99,5 miliona KM. U međuvremenu su osnovane dvije zasebne kompanije Symphony Int. d.o.o. Sarajevo i Symphony International d.o.o. Sarajevo.

Sa prihodom od 82,8 miliona KM treće mjesto zauzeo je KimTec koji je zbog potreba i zahtjeva tržišta proširio svoju djelatnost i na distribuciju IT usluga i rješenja. Pored toga, KIM TEC je istovremeno proizvođač i eksluzivni distributer računara sopstvene robne marke MSGW.

Kompletnu TOP 10 analizu pogledajte u infografici.

it kompanije

Članak nije dostupan za besplatno čitanje. Ukoliko želite pročitati članak kliknite za više opcija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Analize