Uz pomoć tehnologije budućnosti Sarajevo postaje Smart City

25.02.2015. 14:18 / Izvor: eKapija.ba

Sarajevo bi inicijativom mladih, uspješnih i poduzetnih ljudi, koji su zajedno odlučili ponuditi svoje znanje i dovesti svjetske trendove u BiH, moglo krenuti putem velikih svjetskih metropola koje su se odlučile priključiti inicijativi Smart City (pametni grad).

Sarajevo bi incijativom mladih, uspješnih i poduzetnih ljudi, koji su zajedno odlučili ponuditi svoje znanje i dovesti svjetske trendove u BiH, moglo krenuti putem velikih svjetskih metropola koje su se odlučile priključiti inicijativi Smart City (pametni grad).

Ovo znači smanjenje potrošnje električne energije potpomognuto inovativnim IT rješenjenjima, uvođenje alternativnih načina prijevoza u cilju smanjenja CO2 te olakšavanje života građana kroz upotrebu nove tehnologije.

Ceco Gaković, mentor u HUB387 koji iza sebe ima veliko iskustvo u izradi web i mobile platformi za neke od najvećih svjetskih brendova, kaže da je Smart Sarajevo tehnološki i ekološki projekt o budućnosti Sarajeva koji će se realizirati u narednih pet godina. Projekt će realizirati u suradnji sa Veleposlanstvom Švedske u BiH i gradskom upravom Sarajeva.

Cilj projekta je podrška Sarajevu, jednom od nazagađenijih glavnih gradova u Europi, da preraste u tzv. pametni grad.

 Smart Sarajevo želi kroz tehnologiju i praktično znanje stvoriti ljepšu, bolju i sretniju budućnost za građane Sarajeva i okoline, po uzoru na uspješna iskustva zapadnoeuropskih gradova.

Ovu inicijativu podržali su brojni mladi developeri, ekolozi, elektroničari, arhitekti, umjetnici, fotografi, ekonomisti kao i uspješni bh. poduzetnici koji žive u dijaspori.

Gaković navodi da je Barcelona bila svojevrsni pionir u ovoj oblasti jer su prvi uveli upotrebu novih tehnologija u grad kako bi olakšali život građana i smanjili potrošnju energije. Povrat sredstava i poboljšanje je, navodi Gaković, bilo vidljivo već iste godine.

U zadnjih godina dana oko 500 gradova je objavilo da počinje ili su već počeli uvoditi pametna rješenja u gradove. "Tehnologija je prestala biti znanstvena fantastika. Sada je postala dostupno svima te je tehnologija otišla u tzv. open source koji je dostupan svima'', navodi on.

Navodi da su nedavno i IBM-u predstavili svoj Stream store koji im se, kaže, svidio. On se odnosi na nekoliko faze kao što je izrada softvera, koji su već uradili, te mjesta gdje mladi developeri mogu razvijati svoja rješenja, kao i da krenu sa hackathronima, prvo u Sarajevu, pa onda u zemljama regije te Londonu i drugim gradovima.

DO UŠTEDA UZ SMART TEHNOLOGIJU

Gaković je pojasnio da se radi na čitavom operativnom sustavu za grad koji je zapravo osnova za različite aplikacije. Konkretne aplikacije su fokusirane na čišće okruženje, na uštedu električne energije, poboljšanje prijevoza, pružanje Internet usluga na svakom koraku i drugo, a sve s ciljem postizanja ušteda i i poboljšanja života građana.

"Kakve veze Sarajevo ima sa tim? Pošto je to jedna platforma koja funkcionira kao operativni sustav gdje se razvijaju te aplikacije onda smo im predložili da budući da su tu već developeri i da se sve to  događa u Sarajevu da ovdje instaliramo te najnovije tehnologije. Donosimo najnovije tehnologije kroz šest projekata", navodi on.  

Jedna od konkretnih primjera je da se recimo novom tehnologijom može osigurati da se javno osvjetljenje automatski smanji kasno noću kada nema nikoga na autoputevima i u samim gradovima i time značajno uštedi električna energija.

Cilj im je krenuti sa projektima koji ne traže puno dozvola koje je potrebno vaditi nego koje se mogu jednostavno i lako napraviti. Jedna od njih je javni prijevoz. Tako su, priča nam, već razgovarali sa kompanijom Centrotrans koji već ima wi-fi u svojim autobusima i gdje je, kaže, potrebno ugraditi samo jedan čip kako bi građani putem mobilnih aplikacija mogli znati kada svaki autobus dolazi.

"Ovim će se osigurati da dok ljudi čekaju na autobusnoj stanici putem svoje aplikacije mogu vidjeti za koliko minuta dolazi autobus i sl.", kaže na Gaković.

Jedna od projekta je aplikacija za pametno navodnjavanje koje će moći reći korisniku da će sutra kiša i da nema potrebu navodnjavati  a također bi bili i senzori u zemlji koji bi javljali vlažnost zemlje, a tu su i aplikacije koja će javljati razinu zagađenja u gradu.

Sredstva za ove projekte misle tražiti iz europskih fondova kao šti su HORIZON 2020 te fodnova za develepere za razvoj i testiranje. 

Trend Smart City je aktualan u cijelom svijetu. Više od 50 gradova, među kojima su Barcelona, Beč o kojima je ekapija.ba već ranije pisala već uveliko rade na uvođenju naprednih rješenja zasnovanih na , a oko 500 ih je najavilo da će to učiniti u narednom periodu. U cijelom svijetu 2020. je označena kao godina dokad će se ovaj projekt realizirati.

CITY OS HACKATHON SLJEDEĆEG VIKENDA U SARAJEVU

Podsjetimo, City OS hackathon dio je inicijative građana Sarajeva pod nazivom "Smart Sarajevo" i trajat će dva vikenda. Prvi vikend 7. i 8. ožujka/mart bit će posvećen prenošenju znanja o tehnologijama budućnosti na mlade generacije. Praktične radionice održat će najveći eksperti iz cijelog svijeta, uključujući pune treninge za Apple iOS development, Arduino elektroniku, IBM-ove cloud servise, Google V8 (Node) i Angular, i sl.

Drugi vikend obilježit će famozni 48-satni hackathon. Pobjednik ovog prestižnog događaja dobit će vlasništvo u startupima, MacBook Pro, radni prostor za razvoj projekta, početni kapital za startupe i dnevno mentorstvo uspješnih poduzetnika iz San Francisca i Washingon DC-ja, koji iza sebe imaju mnoge uspješne startupe. Poziv je otvoren za najbolje developere, inženjere i druge mlade entuzijaste koji žele svojim znanjem i kreativnim radom poboljšati budućnost ovoga grada. Ulaz na događaj je besplatan.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti