RS će do kraja 2017. godine imati preko 100 km autoputa

09.05.2017. 12:33 / Izvor: Akta.ba
RS će do kraja 2017. godine imati preko 100 km autoputa

Mreža autoputeva u RS-u trenutno broji više od 70 kilometara.

Kako najavljuju iz Jаvnog preduzeće Autoputevi Republike Srpske do krаjа godine, na svoj spisak puteva kojima upravljaju, dodat će nešto više od stotinu novih kilometаrа аutoputevа u RS-u.

Kompanija zadnjih deset godina aktivno gradi, ali se u pet posljednjih gradnja značajno intezivirala, i daje svoje rezultate. Već sada imaju planirana učešća na domaćim i međunarodnim tenderima.

Što se tiče planova za 2017. godinu, Dušan Topić, direktor JP Autoputevi RS kazao je da se trenutno privodi kraju izgradnju dionice autoputa 9. januar na pravcu od Banje Luke do Prnjavora, na dužini od 35,3 kilometara, čime će mreža autoputeva u RS-u preći dužinu od 100 kilometara.

Mreža autoputeva u RS-u trenutno broji više od 70 kilometara. To su dionice autoputa 9. januar Banja Luka – Doboj i E 661 Gradiška – Banja Luka, dionica koja je u funkciji od 2011. godine.

Pored ovog projekta tu je nastavak izgradnje dionica Koridora Vc, koja na teritoriji RS-a prolazi od Doboja do Vukosavlja. Nedavno je za ovu dionicu Vlada Republike Srpske dala saglasnost za kreditno zaduženje od 70.000.000 eura.

"Naša kompanija trenutno sprovodi niz aktivnosti na realizaciji infrastrukturnih projekata od kojih su  nam najznačajniji završetak dionice od Banja Luke do Prnjavora te izgradnje prve faze Koridora Vc od petlje Johovac -Tovira do petlje Rudanka – Kostajnica u dužini od 6 kilometara. Ako uslovu budu dozvoljavali do kraja godine će u funkciji biti ostatak autoputa 9. januar. Tu je i izgradnja ostalih pratećih objakata kao što su nadvožnjaci, vijadukti i drugi", rekao je Topić.

Topić je kazao, na nedavno održanom Jahorina forum 2017., da je Zakon o javnim nabavkama koji je donesen da bude glavni instrument za borbu protiv kriminala i korupcije pretvoren u nešto sasvim drugo pa u značajnoj mjeri koči projekte javnih preduzeća i ustanova.

Mišljenja je da bi u oba entiteta situacija bila dosta drugačija da postoje određene sankcije i provjere. Zbog toga je jedna od dobitnih kombinacija do sada bila udruživanje kompanija u određene konzorcije kako bi zajedno djelovali i realizirali investicone projekte.

"Vjerujem da smo sada stekli dovoljno iskustva da domaće kompanije mogu samostalno da učestvuju na tenderima ili da se udružuju ali samo sa domaćim kompanijama te stoga nije neophodno prisustvo većih stranih kompanija. Sada je pred nama jedan takav period gdje se više šanse treba pružiti udruživanju sa domaćim kompanijama i ostvarivanjem zajedničkih interesa", rekao je Topić.

Po finansijskim pokazateljima za 2016. godinu kompanija je ostvarila ukupan prihod od 54.539.138,00 KM koji je stabilan iz godine u godinu i omogućuje im realizaciju zacrtanih projekata. Za veće projekte i njihovu realizaciju tu je i novac Evropska banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. 

Već sada se jasno vidi da izgradnja autoputeva u FBiH značajno zaostaje za RS-om. FBIH trenutno ima 92 kilometra autoputa a gradnja stagnira.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije