Bosanske firme prave obuću za Geox, Tamaris i Nero Giardini

11.06.2013. 11:02 / Izvor: eKapija.ba
Bosanske firme prave obuću za Geox, Tamaris i Nero Giardini

Dvije firme iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Travniku proizvode obuću za poznate svjetske brendove Geox, Tamaris i Nero Gardini. Riječ je o firmama FAIK d.o.o. i Lubos d.o.o. Novi Travnik.

Dvije firme iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Travniku proizvode obuću za poznate svjetske brendove Geox, Tamaris i Nero Gardini.

Riječ je o firmama FAIK d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge i Lubos d.o.o. Novi Travnik.

Direktor firme Lubos Amir Zlotrg kaže za ekapija.ba da njihova firma još od 2008. godine šije obuću za svjetski poznatu marku Nero Gardini.

„Firma je u 100 postotnom vlasništu italijanske firme, koja je zadužena za ugovaranje poslova. Trenutno imamo ugovor sa brendom Nero Gardini, te sva proizvodnja ide za njih. Imamo dobre cijene i dobar kvalitet, oni su zadovoljni sa nama, a mi sa njima“, priča Zlotrg.

Lubos cijeli svoj proizvodni asortiman radi za izvoz, a za sada nemaju u planu proširenje proizvodnje, izalazak na domaće tržište, niti otvaranje svoje prodavnice.

„Firma proizvodi samo žensku obuću, riječ je o visokoj modi, a na mjesečnom nivou proizvedemo 20 000 pari obuće“, kaže Zlotrg, dodajući da imaju 118 zaposlenika, te da im posao ide bez problema.

Odmah pored firme Lubos, u ulici Mehmeda Spahe u Novom Travniku, nalazi se firma Faik. Ona već nekoliko godina proizvodi obuću za firme Geox i Tamaris.

„Bavimo se serijskom proizvodnjom obuće sa izvozom za Italiju i Njemačku. Radili smo i radimo obuću za brendove Tamaris, Geox, Nero Geardini, Alpina, i mnoge druge. Mjesečno proizvedemo od 10 000 do 15 000 pari u zavisnosti od artikla“, kazali su za ekapija.ba iz firme Faik.

Kompanija je osnovana 2007. godine, a  trenutno imaju 108 zaposlenih radnika, dok u narednom periodu imaju u planu zaposliti još minimalno 50 radnika.

Firma Faik se bave proizvodnjom svih vrsta obuće, mokasina, gležnjača, čizmi, papuča, sandala, kako ženskih, tako i muških. Materijal je koža (teleća i piton kroko). Obuću izvoze, ali i prodaju u BiH. U Novom Travniku imaju svoj izložbeni salon, a u narednom periodu planiraju proširenje i proizvodnje i prostora za proizvodnju.

Inače, grupa "Geox", koja danas posluje u 103 zemlje širom svijeta, predstavlja jednog od najvećih proizvođača obuće u svijetu. Proizvodni asortiman obuhvata žensku i dječiju klasičnu, biznis, sportsku i modnu odjeću i obuću. Dok je Tamaris poznati njemački brend ženske obuće, koji nudi kvalitetne modele povoljnih cijena. Kolekcije su namijenjene ženama koje prije svega cijene udobnost obuće za svaki dan, za posao i slobodno vrijeme. A kada je riječ o brendu Nero Gardini, to je poznata italijanska marka obuće, veoma kvalitetna i izuzetno skupa.

Sve ove kompanije zahtijevaju besprijekoran kvalitet obuće, vodeći računa o najsitnijim detaljima, ipak radnici iz firmi Lubos i Faik bez problema ispunjavaju sve zahtjeve i narudžbe.

A. Šulović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti