Dodijeljene nagrade najuspješnijim bh. poduzetnicama u protekloj godini

17.05.2015. 00:15 / Izvor: eKapija.ba
Dodijeljene nagrade najuspješnijim bh. poduzetnicama u protekloj godini
OTVORI GALERIJU

U sarajevskoj Vijećnici večeras su na gala večeri "Lady Boss" izabrane najuspješnije poduzetnice godine u našoj zemlji, čime je i zvanično završena 2. Manifestacija Dani ženskog poduzetništva.

U sarajevskoj Vijećnici večeras su na gala večeri "Lady Boss" izabrane najuspješnije poduzetnice godine u našoj zemlji, čime je i zvanično završena 2. Manifestacija Dani ženskog poduzetništva u organizaciji Asocijacije poduzetnica BiH "One".

Predsjednica komisije i direktorica portala eKapija.ba Azra Atagić-Ćatović kazala je da su ona kao i članovi komisije imali težak zadatak jer su temelj velikog broja uspješnih firmi u Bosni i Hercegovini upravo žene i da se nalaze na rukovodećim pozicijama.

Budući da su kriteriji za dodjelu nagrada bili ostvareni rezultati poslovanja 2014. u odnosu na 2013. godinu, odnosno rast prihoda, profita, te rast i broj uposlenih, Atagić-Ćatović je istakla da su vodeći se finansijskim pokazateljima nagrade podijeljene na Mikro biznis ( promet do 400.000 KM), Mali biznis ( promet od 400.000 do 4 miliona), Srednji biznis ( promet od 4 do 40 miliona), Veliki biznis ( promet veći od 40 miliona KM),  te Žena u poslovnom svijetu ( promet do 2 miliona KM).

"Moram istaći da je 19 nominovanih poduzetnica, koliko se ove godine našlo na listi, ostvarilo dobit veću od milijardu i sto miliona KM, imaju 3.637 uposlenih i profit preko 53 miliona KM", kazala je ona, dodajući da se upravo iz ovih rezultata vidi kolika je zapravo snaga ženskog poduzetništva.

Tako je nagradu za Mikro biznis dobila Emina Rahić, vlasnica - Emms d.o.o. Jelah, potom Mirsada Venturini-Mehmedinović, vlasnica - Konfekcija F.B.M. d.o.o. Lukavac u kategoriji Mali biznis, koju slijedi direktorica firme Eko – teh d.o.o. Sarajevo Jasminka Pindžo u kategoriji Srednji biznis.

Titulu najuspješnije poduzetnice u Velikom biznisu ponijela je direktorica goraždanske kompanije Bekto Preciza Enisa Bekto, dok je za Ženu u poslovnom svijetu proglašena Ljiljana Kunosić, izvršna direktorica najveće trgovačke bh. kompanije BINGO d.o.o. Tuzla.

Snaga države

Obraćajući se prisutnima Emina Rahić je istakla da su snaga i upornost najvažnije odlike uspjeha, zahvalivši se porodici i svim uposlenima koji je u tome slijede.

Uručujući joj nagradu predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić je istakao da nikada nije bio u boljoj poziciji jer se nalazi među toliko uspješnih poduzetnica, izražavajući nadu da će uz podršku koju pružaju Asocijaciji ONE, rezultirati da bh. društvo bude još bolje i uspješnije.

Dobitnica priznanja u kategoriji Srednji biznis, Mirsada Venturini-Mehmedinović istakla je da joj nagrada posebno znači jer se dodjeljuje za 2014. godinu koja je za njih bila izuzetno teška zbog pretrpjelih poplava. 

"Veliki je rezultat izaći nakon svega sa pozitivnim poslovanjem za sve firme iz tog područja", naglasila je ona, zahvalivši se mužu, porodici, prijateljima i nadasve radnicima koji su se znali nositi sa takvom situacijom i iz koje su izašli jači nego prije.

Nagradu joj je uručio Jovan Divjak, naglasivši da žene pokazuju kako se vodi domaćinstvo, ali i privreda, te da su sve poduzetnice na dobrom putu da spasu Bosnu i Hercegovinu.

Kategorija "Srednje" je svakako samo epitet sa preduzeće Eko – teh, a direktorica Jasminka Pindžo primajući nagradu naglasila je da je izuzetno počašćena i dirnuta nagradom, zahvalivši se svima koju su podržali ovu manifestaciju.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je nakon uručivanja nagrade izrazio nadanje da će saradnja vlade i poduzetnica biti dvosmjerna u smislu da svojim rezultatima, potencijalima i iskustvom pomognu vladi da ovo društvo učine boljim.

Primajući nagradu Enisa Bekto je poručila svima da budu ustrajni u svakodnevnim problemima sa kojim se susreću i nađu rješenje, naglasivši da se jačajući snaga žene, jača i snaga muškarca jer samo jak muškarac može podržati jaku ženu.

Ističući koliko je počastvovana da umjesto predsjedavajućeg Vijeća ministra Denisa Zvizdića uruči priznanje Enisi Bekto, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac naglasila je da je Asocijacija "ONE" vrlo mlada ali snažna asocijacija koja pokazuje da žene zaista mogu sve, samo kada im se da šansa.

"Ovdje sam večeras u ime državne vlasti i vjerujući u vas spremni smo da sa vama stanemo rame uz rame i zajednički dijelimo i rješavamo probleme, jer vi niste samo snaga žene, već i snaga države", poručila je Borovac. 

Na kraju, prisutnima se obratila i Ljiljana Kunosić, zahvalivši se svima koji su im omogućili da se osjećaju kao nagrađene zato što rade, žive i vole ovu zemlju. Kao poslovna žena, ističe da se sve može kad se hoće, iako je ženama na Balkanu dat teret da prvo budu, kćerke, majke, supruge, a tek onda poslovne žene. 

Specijalna priznanja

Također, posebna priznanja dodijeljena su članicama Asocijacija "ONE" koje svojim radom potpomažu afirmaciju i osnaživanje žena, te nagrade za inovativnost. Među dobitnicama su Anila Gajević, vlasnica casting agencija Zona, koja je dovela Hollywood u BIH i odvela BiH u Hollywood, dok je priznanje za doprinos u radu u oblasti nevladinog sektora dobila Sabiha Husić, direktorica nevladine organizacije "Medica" Zenica,  inače žena godine svijeta. Nadalje, priznanje za razvoj socijalnog poduzetništva uručeno je Marjani Dinek, izvršnoj direktorici Fondacije BHIŽ, Besima Borić dobitnica je priznanja za afirmaciju žena u politici, zatim, priznanje za inovaciju u poduzetništvu pripalo je Belmi Selimović, direktorici kompanije "Frigor, a zahvalnicu za promociju poduzetništva žena BiH dobila je Amina Isović Bukvić.

Inače, nagrada "Lady Boss" dodjeljuje se s ciljem kontinuiranog poticanje razvoja ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini te njegove afirmacije u bh. društvu.

Podsjetimo, o najboljima je odlučivala komisija u sastavu Azra Atagić-Ćatović, Poslovni portal eKapija.ba, predsjednica komisije, te članovi komisije, Snježana Kopruener, GS - Tvornica mašina Travnik d.d. Travnik,  Slađana Milin, mr. sci., Sabina Softić, Deloitte d.o.o. Sarajevo (SheXo Klub) i Safudin Čengić, Centrotrans Eurolines d.d. Sarajevo, Udruženje poslodavaca.

Gala zabavi “Lady Boss” prethodio je sajam Dani ženskog poduzetništva na kojem je 60 poduzetnica iz devet zemalja predstavilo svoje proizvode, te Međunarodna konferencija "Snaga žene" na kojoj su učesnice razgovarale o Zakonu o radu, te pripremi za izradu strategije ženskog poduzetništva. 

Aida Zubčević, predsjednica Asocijacije "ONE" podvukla je da je ova noć pokazala još jednom koliko su žene jake, posebno ističući da su među partnerima dobile zakonodavnu i izrvšnu vlast.

S.Bijedić
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti