Je li odzvonilo plaćanju poštanskih usluga gotovinom?

02.08.2017. 16:00 / Izvor: Akta.ba
Je li odzvonilo plaćanju poštanskih usluga gotovinom?

Pošte RS uvode uslugu E-šalter preko koje će građani online moći platiti sve račune.

Većina građana u BiH za plaćanje računa u poštanskim uredima nastoji pripremiti gotovinu. Naime, iako u svim poštama u FBiH i RS postoje POS aparati plaćanje karticom se tretira kao isplata gotovine, pa se u tom smislu i zaračunavaju velike naknade. Građani, kako saznajemo, ovu uslugu koriste samo u krajnjoj nuždi jer banka prilikom ove transakcije u startu naplaćuje naknadu od oko 10 KM.

Iz BH Pošte kažu da oni na osnovu zaključenog ugovora sa Raiffeisen bankom vrše isplatu gotovine na POS uređajima. S ciljem izbjegavanja pritužbi korisnika na obračunatu proviziju, koju obračunavaju matične banke prilikom podizanja gotovine na POS terminalima u poštama, stalno je istaknuto obaviještenje korisnicima o tome što mogu očekivati prilikom ovakvog načina plaćanja.

Željka Koljančić, portparol Pošta RS, kaže da kada je riječ o plaćanju računa i drugim uplatama na šalterima Pošta Srpske, korisnici iste mogu da izvrše isključivo u gotovini, što je, navodi, uvjetovano zakonskim odredbama.

''Pošte Srpske nemaju samostalan platni promet, nego rade za račun banaka, a plaćanje karticama bilo bi uvjetovano velikim provizijama, što nije isplativo. Pošte Srpske na šalterima imaju POS terminale na kojima korisnici mogu da podignu novac, a potom izvrše uplate gotovinom'', navodi ona za Akta.ba portal.

Naglašava da će od jeseni, svi korisnici koji se budu služili internetom, moći da izvrše uplate preko portala Pošta Srpske ''E pošta'', gdje će pod odjeljkom ''E šalter'' moći da plate sve račune.

Pošte RS su raspisale javni poziv za uvođenje te usluge, a rok za dostavu ponuda je 7.8.2017. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti