Njemačka podržava uništavanje viška municije u BiH sa 250.000 eura

05.02.2016. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Njemačka podržava uništavanje viška municije u BiH sa 250.000 eura

Inače, Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Do sada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje više od 30 miliona eura.

Ambasador Savezne Republike (SR) Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su jučer u prisustvu pomoćnika ministra odbrane BiH Borislava Jezeraškića ugovor o dodjeli sredstava za drugu fazu projekta EXPLODE+ u iznosu od 250.000 eura.

Ovim sredstvima SR Njemačka pružit će bitan doprinos uništavanju više od pet miliona komada municije ručnog naoružanja u BiH. Također, sredstva će biti utrošena i za unapređenje znanja odgovarajućeg osoblja u ovoj oblasti u periodu od 2016. do 2017. godine.

U 2015. godini kroz projekt EXPLODE+, koji zajednički implementiraju Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) i UNDP, uništeno je 5,4 miliona komada municije uz finansijsku pomoć Njemačke i drugih donatora.

U BiH postoji još oko 21.000 tona zaliha municije, zbog čega je važno da se nastavi podrška procesu uništavanja nestabilne municije. Ova donacija njemačke vlade je ujedno i priznanje za napredak koji je MOBiH ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja i municije.

Formiranjem "Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva" 2013. godine uspostavljena je koordinacija bh. i međunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i municije.

Planiranje i mjerenje napretka se prati u skladu s aktivnostima definiranim tzv. Master planom. Zajedničkom saradnjom SR Njemačke, UNDP-a, Evropske unije (EU) i drugih međunarodnih partnera koji djeluju u okviru Master plana u ovoj oblasti, omogućeno je dodatno jačanje napora i kapaciteta BiH u pogledu bržeg i efikasnijeg uništavanja viška municije i oružja.

Osim toga, SR Njemačka još od prošle godine podržava projekt OSCE-a za poboljšanje sigurnosti depoa za municiju "SECUP", sa dosadašnjim ukupnim iznosom od 183.000 eura, te će u te svrhe u ove godine staviti na raspolaganje dodatnih 250.000 eura.

Inače, Njemačka već mnogo godina aktivno djeluje u oblasti humanitarnog deminiranja. Do sada je u te svrhe stavljeno na raspolaganje više od 30 miliona eura.

Do danas je kroz Projekt EXPLODE, koji finansira EU kao i drugi donatori poput Njemačke, u BiH uništeno više od 11.000 tona municije i više od 130.000 komada oružja.

Također, uz pomoć EXPLODE projekta, MOBiH je povećalo godišnju kvotu uništavanja sa 880 tona 2014. godine na 2.300 tona u 2015. godini. Danas potpisanim projektom će se doprinijeti daljnjem ubrzanju ovog procesa u naredne dvije godine, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti