ojačana infrastruktura

Mostar dobio "urbanu tržnicu" vrijednu 250.000 KM (VIDEO)

10.07.2024. 08:29 / Izvor: Fena
MOSTAR

Šef izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler otvorio je u Mostaru na lokaciji Male tepe "urbanu tržnicu".

Šef izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije Johann Sattler otvorio je u Mostaru na lokaciji Male tepe "urbanu tržnicu".

Koncept "urbane tržnicu" podrazumijeva mobilna prodajna mjesta poljoprivrednih proizvoda uz unaprjeđenu higijenu i sigurnost hrane, a ukupna vrijednost investicije je 242.945 KM, od čega je 181.937 KM osigurala Europska unija.

"Kroz potporu EU lokalnim zajednicama ovim projektom dodatno je ojačana infrastruktura i poljoprivredni razvoj Grada Mostara", istaknuo je veleposlanik Sattler, koji je zajedno s mostarskim gradonačelnikom Mariom Kordićem i zamjenikom rezidentnog predstavnika Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini Victorom Munteanuom presijecanjem vrpce označio početak rada modernizirane tržnice.

Sattler je obećao daljnju pomoć Europske unije razvoju bh, poljoprivrede, podsjetivši kako je upravo poljoprivreda najvažnija grana europskog gospodarstva.

"Kada pogledate proračun Europske unije mogli biste pomisliti kako su infrastruktura i obrana najvažniji njegovi segmenti, međutim to nije tako. Najveći dio europskog proračuna otpada na poljoprivredo i to najbolje potvrđuje važnost ovoga sektora", istaknuo je Sattler.

Modularni kiosci

U okviru projekta EU podrške konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BH sudjelovalo je 170 poljoprivrednika i 12 jedinica lokalnih uprava, među kojima i Mostar.

Tržnica na Maloj tepi dobila je 21 modularni kiosk za krajnje korisnike – vlasnike obiteljsko-poljoprivrednih gazdinstava, koji su pored novih lokacija za prodaju svojih proizvoda dobili i obuku o marketingu, propisima o hrani, sanitarnom minimumu i sigurnom rukovanju proizvodima u prodaji.

"Ideja projekta je bila da se Tepa, koja je tradicionalno mjesto okupljanja i prodaje poljoprivrednih proizvoda, a koja već neko vrijeme nije infrastrukturno adekvatna, stavi u turističku ponudu Grada Mostar te se rodila ova ideja koju su UNDP i EU podržali", rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Podrška poljoprivrednicima

Zejna Šanjević Kassmual iz Udruženja žena "Univerzum", čije članice su među korisnicima novouređene tržnice, zahvalila je investitorima što su im osigurali prostare na kojem mogu izložiti svoje autentične i originalne proizvode.

Dodala je kako je ovim projektom ujedno podržano ekonomsko jačanje žena.

EU projekt podrške EU 4AGRI financira se u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Vrijedan je 20 milijuna eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Victor Munteanu podsjetio je kako je projekt pokrenut nakon završetka pandemije koronavirusa kako bi se pomoglo poljoprivrednicima.

"Fantastično je što će ova stara tržnica dobiti novo lice i novu tehnologiju, što će ispunjavati sve sanitarne mjere. Također je važno što se tržnica nalazi uz rutu kojom prolaze turisti na putu do Starog mosta", kazao je Munteanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije