Hotel Stella Neum: Osim dioničara u sukobu i agencije za privatizaciju

06.11.2013. 16:09 / Izvor: eKapija.ba
Hotel Stella Neum: Osim dioničara u sukobu i agencije za privatizaciju

Problemi oko pitanja nadležnosti oko Salus-Hotel Stella Neum između Agencija za privatizaciju Federacije(APF-a) i Agencije za privatizaciju HNŽ-a svoj epilog će dobiti na sudu.

Problemi o pitanja nadležnosti oko Salus-Hotel Stella Neum između Agencije za privatizaciju Federacije(APF) i Agencije za privatizaciju HNŽ-a(AP HNŽ) su eskalirale nakon što je županijska agencija objavila javni poziv za prodaju ovog hotela. 

Iz APF-a naime, navode da AP HNŽ-a nema osnova za to budući da hotel Stella nije u njihovoj nadležnosti. APF je prije nekoliko dana uputio i obavijest svim zainteresiranim fizičkim i pravnim licima za kupovinu državnog kapitala u navedenom poduzeću da odazivom na javni poziv Agencije za privatizaciju HNŽ-a preuzimaju rizik sudjelovanja s obzirom da postoji spor oko nadležnosti u vezi vršenja ovlaštenja po osnovu državnog kapitala u navedenoj kompaniji između Federacije i HNŽ-a, a time i spor u vezi sa nadležnosti za privatizaciju tog hotela između ove dvije agencije.

Fikret Fazlić, direktor Agencije za privatizaciju Federacije, objašnjava za eKapija.ba da Zakonom o privatizaciji određeno da je privatizacija kompanije za čiju imovinu postoji iskazano potraživanje od više poduzeća (ako više poduzeća istu imovinu iskazuje u svojim početnim bilansima) u nadležnosti APF, a to je slučaj sa ovim hotelom, jer istu imovinu potražuje Polihem Tuzle koji je izgradio ovaj hotel prije rata.

Naime, oko 40 bivših radnika Polihema Tuzla već godinama traže od Vlade Federacije da realizira svoju odluku o reviziji vlasničke strukture hotela Stella, te smatraju da imaju četvrtinu vlasništva u ovom hotelu i da je to trebala dokazati nova revizija privatizacije.

''Sada se vode sporovi između Polihema Tuzle i Salus Hotel Stella i udruženja dioničara ove dvije kompanije oko utvrđivanja strukture kapitala. To još nije riješeno. Trenutno se vodi upravni spor pred sudom u Sarajevu gdje se Udruženje dioničara Polihema žalilo na rješenje Federalnog ministarstva turizma i okoliša. Postoji presuda kojim je to rješenje poništeno i vraćeno na ponovno razmatranje.Zbog toga županijska Agencija ni po kojem osnovu nije smjela pokrenuti prodaju.  Osim toga postoji odluka Vlade Federacije koja je stavila to poduzeće na listu poduzeća gdje vlasnička prava vrši Vlada Federacije'', kaže Fazlić za eKapija.ba.

Dodaje i to da u krajnjem osnovu prijenos nadležnosti nije sporan i ne bi bilo prvi put da se to radi, ali da Vlada prije toga mora van snage staviti svoju odluku  i donijeti novu te da preuzimanje nadležnosti ne može samoincijativno uraditi Agencija za privatizaciju HNŽ-a, kao što je sada slučaj.

Navodi da su županijsku Agenciju informirali o tome da se spor još vodi, ali da nije bilo reakcija pa su uputili dopis Vladi oko pitanja nadležnosti, te Vrhovnom sudu koji im je odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti jer nema nikavog spora i uputio ih na Ustavni sud. "Vlada Federacije nam je dala upute da nastavimo dalje prema preporuci Suda i angažiramo odvjetnika tako da ćemo pokrenuti spor pred Ustavnim sudom", navodi on.  

Prema podacima objavljenim u pozivu za prodaju županijske Agencije za privatizaciju Salus-Hotel Stella Neum državni kapital u ovoj kompaniji iznosi 2.742.463 KM (62,43% ukupnog kapitala). Poduzeće je na kraju prošle godine imalo iskazani gubitak od oko 300.000 KM. Osim toga zaposlenici potražuju iznos od 527.300 KM po osnovu neisplaćene razlike plaća i doprinosa, a vjerovnici (dobavljač) iznos od 49.650 KM po osnovu neizmirenih obveza.

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije