Direkcija za evropske integracije

Screening: Počele pripreme za prvu fazu pregovora o pristupanju EU

29.04.2024. 16:47 / Izvor: Akta.ba
EU

Eksplanatorni screening je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama u državi kandidatkinji detaljno prezentira cjelokupnu pravnu stečevinu EU.

Direkcija za evropske integracije je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, institucijama BiH, te svim tijelima uspostavljenim Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracije u BiH (svim radnim grupama za evropske integracije, Komisiji za evropske integracije, Kolegiju za evropske integracije, Savjetodavnom tijelu i Ministarskim konferencijama), dostavila materijale sa sastanaka eksplanatornog screeninga Evropske komisije sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Moldavijom.

Ovi materijali (video zapisi, prezentacije i dnevni redovi sastanaka) su Bosni i Hercegovini dostavljeni nakon Prvog uvodnog sastanka između BiH i Evropske unije održanog u Briselu 24. aprila, na kojem je Evropska komisija detaljno prezentirala korake u pregovorima o pristupanju, prije svega u procesu analitičkog pregleda zakondavstva (screening).

Eksplanatorni screening je faza u okviru koje Evropska komisija institucijama u državi kandidatkinji detaljno prezentira cjelokupnu pravnu stečevinu Evropske unije.

Nakon toga slijedi bilateralni screening tokom kojeg država kandidatkinja predstavlja svoje zakonodavstvo te utvrđene razlike u odnosu na pravnu stečevinu Evropske unije.

Na kraju ovog procesa Evropska komisija izrađuje izvještaje u kojima daje detaljnu analizu stanja i ocjenu spremnosti države za otvaranje pregovora po klasterima, odnosno vođenje pregovora po poglavljima - saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije. 

Direkcija će  u vezi s narednim fazama u procesu nastaviti postupati u skladu s nadležnostima, navodi se u saopćenju DEI.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU