EU

Socijalna gerontologija - najdeficitarnije zanimanje u Europi

19.05.2014. 10:43 / Izvor: HRT
Socijalna gerontologija - najdeficitarnije zanimanje u Europi

Hrvatskim maturantima koji još nisu odlučili na koji će studij ove se godine nudi mogućnost upisa u studijskom centru europskoga međunarodnog sveučilišta u Mariboru, gdje mogu steći zvanje diplomiranog socijalnog gerontologa.

Hrvatskim maturantima koji još nisu odlučili na koji će studij ove se godine nudi mogućnost upisa u studijskom centru europskoga međunarodnog sveučilišta u Mariboru, gdje mogu steći zvanje diplomiranog socijalnog gerontologa. Prorektor tog sveučilišta Ludvik Toplak kaže da je to najdeficitarnije zanimanje u Europskoj uniji i SAD-u.

Studij gerontologije, znanosti o biološkim, sociološkim i ekonomskim pojavama i procesima starenja, osigurava stručne kvalifikacije za rad u institucijama koje rade sa starijima. S obzirom na to da je lani broj samačkih kućanstava u Europi porastao za 50 posto, kao i zbog slabljenja društveno-obiteljskih veza, sve je veća potreba za pružanjem pomoći starijoj populaciji.

Studij socijalne gerontologije, akreditiran u Sloveniji, organiziran je za sva tri bolonjska stupnja, a polaznike osposobljava za socijalnu i zdravstvenu skrb o starijim osobama.

S diplomom sveučilišta Alma Mater možete se zaposliti u bilo kojoj zemlji EU-a, uključujući Hrvatsku. U Sloveniji su danas zaposleni svi koji su završili taj studij, a desetak studenata koji sad završavaju već imaju dogovoren posao. U Austriji i Njemačkoj mogućnost zapošljavanja je neiscrpna i plaća je vrlo dobra, tvrdi Toplak.

Samo u SAD-u, kaže, 1998. nedostajalo je 40.000 gerontologa, a deset godina poslije taj se broj popeo na 400.000. Posljedica je to produljenja životnog vijeka i sve intenzivnijeg starenja stanovništva.

Osnovni cilj socijalne gerontologije nije samo palijativna skrb. Prioritet je aktivno starenje - kako aktivirati npr. umirovljene balerine, vojnike, specijalce ili sveučilišne profesore koji mogu i žele raditi.

Studij socijalne gerontologije u Mariboru organiziran je za sva tri stupnja - dodiplomski studij traje tri godine, magistarski (diplomski) dvije i doktorski tri godine. Studij je interdisciplinaran i obuhvaća kolegije iz zdravstvene rehabilitacije i palijative, ekonomsku skupinu predmeta, filozofiju, etiku, psihologiju, sociologiju, razvijanje komunikacijskih sposobnosti sa starijom populacijom, motivacijske aktivnosti i dr.

Ove je godine predviđen upis 60 studenata. Nema prijamnog ispita, a upisati se mogu svi koji su završili srednju školu. Riječ je o bolonjskom usporedivom programu koji je prihvatila i Hrvatska.

Predavanja su na slovenskom jeziku, no, ako se prijavi veći broj hrvatskih studenata, omogućit će se nastava i literatura na hrvatskome. U nastavu će biti uključeni i stručnjaci iz Hrvatske s iskustvom u akademskoj praksi, istraživanju i struci.

Alma Mater Europea je europsko međunarodno sveučilište sa sjedištem u Salzburgu i studijskim centrima u različitim europskim gradovima. Osnovala ga je Europska akademija znanosti i umjetnosti, a hrvatski studenti vode se pod studijskim centrom u Mariboru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU