Eurozastupnici podržali ulazak Hrvatske u eurozonu

05.07.2022. 09:39 / Izvor: Agencije
eu

Od 1. januara sljedeće godine euro će biti službena hrvatska valuta, a Hrvatska 20. članica europodručja.

U Evropskom parlamentu gotovo se niko ne protivi ulasku Hrvatske u europodručje, ustvrdio je rumunski eurozastupnik Siegfried Muresan, otvarajući u ponedjeljak navečer raspravu o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. januara 2023. godine.

Čelnici država članica Evropske unije 24. juna su podržali preporuku o ulasku Hrvatske u europodručje, prenosi Hina.

Prije pristupanja članice europodručju, Evropska komisija o tome objavljuje preporuku, EP o preporuci daje svoje mišljenje, a nakon toga konačnu odluku donose države članice EU-a.

U raspravi održanoj na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu, kao i na glasanju na Odboru EP-a za ekonomsku i monetarnu politiku u junu, pokazalo se da pristupanje Hrvatske eurozoni podržavaju najveći zastupnički klubovi.

Jednostavnije poslovati i investirati

Negativno se o tome izjašnjavaju samo dva desna kluba, Identitet i demokratija (ID) te Evropski konzervativci i reformisti (ECR), tradicionalno skeptični prema evropskim integracijama.

Izvjestitelj EP-a za uvođenje eura Siegfried Muresan, rumunski zastupnik iz Evropske narodne stranke (EPP), pozvao je u zastupnike da “velikom većinom podrže pristupanje Hrvatske eurozoni” i ocijenio da "u EP-u gotovo da nema nikoga ko se tome protivi".

Istaknuo je kako će uvođenjem eura u Hrvatskoj i Unija biti jača te da će biti jednostavnije putovati, poslovati i investirati.

U pozitivnom izvještaju o spremnosti Hrvatske za euro, Muresan je ukazao kako su u Hrvatskoj, unatoč krizama, svi ekonomski pokazatelji ostali stabilni i u skladu s kriterijima koje se postavljaju pred članice eurozone.

Pohvalio je budžetske i finansijske politike Vlade premijera Andreja Plenkovića, njegovog kolege iz EPP-a, koje su pripremile Hrvatsku za euro.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni također je pozvao eurozastupnike da pruže “političku podršku za uvođenje eura u Hrvatskoj" i nazvao to "historijskim korakom za Hrvatsku, koja je još do prije 30 godina bila u ratu".

"To će biti i snažan signal povjerenja da je evropska monetarna integracija uspješan projekt", rekao je on.

Dobra vijest nakon Brexita

S Gentilonijem se složila Margarida Marques, koja je, u ime kluba socijaldemokrata S&D, rekla kako je "ulazak Hrvatske u eurozonu znak jedinstva i sve veće integracije u EU" te da snaži "euro kao globalnu valutu".

Ocijenila da je ulazak Hrvatske u eurozonu najveći znak napretka EU integracija od Brexita.

"Ulazak Hrvatske u najintegriraniju grupu zemalja EU-a historijski je korak za Evropu", kazala je.

Prvo proširenje od 2015. godine

Ulazak Hrvatske u eurozonu je podržao slovenski eurozastupnik Franc Bogovič iz EPP-a i izrazio uvjerenje da će Hrvatska kao turističke zemlja imati velike koristi od uvođenja eura”.

"Ako građane [Slovenije] upitate koja je najbolja stvar od EU-a, vjerovatno će reći euro", kazao je Bogovič.

Evropski parlament će o izvještaju o hrvatskom pristupu europodručju glasati u utorak.

Zadnji korak bit će usvajanje tri zakonodavna prijedloga o pristupu, što će se dogoditi na sastanku Vijeća za ekonomiju i finansije 12. jula.

Od 1. januara sljedeće godine euro će biti službena hrvatska valuta, a Hrvatska 20. članica europodručja.

Ovo je prvo proširenje evropodručja od 2015. godine, kada se pridružila Litvanija.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU