Porasli troškovi

Inflacija u Hrvatskoj 4,1 posto

22.02.2024. 13:36 / Izvor: Agencije
inflacija

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u januaru 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u januaru 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS), navodeći kako je to najniža stopa inflacije od oktobra 2021. godine.

U odnosu na decembar, inflacija je pala za 0,4 posto, prenijela je Hina.

Tokom 2023. godine, porasli su troškovi svih kategorija osim stanovanja te potrošnje vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela – 10 posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića sa 6,5 posto, zdravlje s 5,5 posto, obrazovanje s 5,4 posto, razna dobra i usluge sa 4,6 posto, rekreacija i kultura s 3,9 posto, dok su kategorije alkoholnih pića i duhana te odjeće i obuće porasle za po 3,8 posto.

Cijene u kategoriji prijevoza porasle su za 3,7 posto, u komunikacijama za tri posto, a u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje domaćinstva za 2,5 posto.

Najniža inflacija u Danskoj i Italiji, najviša u Rumuniji

Eurostat je, također, objavio podatke o međugodišnjoj stopi inflacije u eurozoni, koja je u januaru pala na 2,8 posto u odnosu na decembar kada je iznosila 2,9 posto.

Cijene energije u eurozoni su u januaru pale za 6,1 posto međugodišnje, dok su cijene hrane, alkohola i duhana porasle za 5,6 posto. Inflacija u sektoru usluga je iznosila četiri posto, a industrijski proizvodi osim energenata su poskupjeli za dva posto, prenio je Tanjug.

Godišnja stopa bazne inflacije u eurozoni je, također, pala – sa 3,4 posto na 3,3 posto – i  sada je najniža od marta 2022. godine.

Evropska unija je u januaru zabilježila inflaciju od 3,1 posto. Najniža je bila u Danskoj i Italiji – po 0,9 posto, a potom slijede Latvija, Litvanija i Finska – po 1,1 posto. Najviša inflacija u EU je u januaru zabilježena u Rumuniji – 7,3 posto i Estoniji – pet posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU