SAOPŠTENO

EU ima privremeni dogovor o uvozu ukrajinskih žitarica

10.04.2024. 09:20 / Izvor: Agencije
eu

Članice Evropske unije su se privremeno usaglasile o ograničenju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Članice Evropske unije su se privremeno usaglasile o ograničenju uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, nakon što su dogovor o tome postigli zastupnici u Evropskom parlamentu i Belgija, koja trenutno predsjedava Unijom.

Takva odluka zahtijeva i zvanično odobrenje svih članica Unije i Evropskog parlamenta, prenio je Reuters.

Agencija podsjeća da su donosioci odluka u EU-u sedmicama raspravljali o spomenutim ograničenjima bescarinskog pristupa za ukrajinske proizvode.

Za to vrijeme su farmeri protestovali zbog jeftinog uvoza, a neki poljoprivrednici u Poljskoj i blokirali granicu s Ukrajinom te demonstrativno prosipali ukrajinsko žito preko željezničkih šina.

Uvoz iz Ukrajine znatno manji prije rata

Evropska komisija je u januaru predložila produženje bescarinskog pristupa do juna 2025. godine, ali uz mogućnost da za životinje, jaja i šećer primijene tarife, ukoliko njihov uvoz premaši nivo prosjeka iz 2022. i 2023. godine.

Reuters navodi da su od tada na listu dodavani zob, kukuruz, krupa i med, a tarifni prosjek treba biti izračunat na osnovu druge polovine 2021. godine.

Te godine, prije nego što je počeo rat u Ukrajini, uvoz iz te zemlje bio je daleko manji, jer su primjenjivane carine na ukrajinsku robu, prenosi Tanjug.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU