ECB spremna smanjiti kamatne stope

Evropska centralna banka se ne može u potpunosti odmaknuti od Feda

19.04.2024. 10:40 / Izvor: Bloombergadria.com
ECB

Ekonomska situacija u SAD-u trenutno je drugačija od one u eurozoni.

Evropska centralna banka ne može u potpunosti zanemariti dinamiku inflacije i monetarnu politiku u SAD-u kada zacrtava vlastiti put, rekao je član Upravnog vijeća Boštjan Vasle.

Čak i ako uvjeti u obje ekonomije mogu zahtijevati različite monetarne odgovore, postoje veze koje će dužnosnici u Frankfurtu uzeti u obzir, rekao je guverner slovenske centralne banke u intervjuu u Washingtonu, gdje učestvuje na proljetnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

"Ekonomska situacija u SAD-u trenutno je drugačija od one u eurozoni", rekao je Vasle. ''Dakle, logična je posljedica da bi i reakcija monetarne politike mogla biti drugačija. Ali ovo odstupanje ima granice''.

Rast cijena u SAD-u

Primjedbe dolaze nakon što je ECB signalizirala da je spremna smanjiti kamatne stope u junu i nakon što se inflacija ohladila na 2,4 posto u martu.

To je suprotno od situacije u SAD-u, gdje je uporno povećanje cijena navelo predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella da ove sedmice kaže da će dužnosnici čekati duže nego što se ranije očekivalo prije snižavanja troškova zaduživanja.

Nekoliko kreatora politike reklo je da ECB ne ovisi o američkom pandanu i da djeluje na temelju onoga što se događa u eurozoni. Član portugalskog Upravnog vijeća Mario Centeno rekao je za Bloomberg u srijedu da centralna banka sa sjedištem u Frankfurtu ne ''gleda prema SAD-u''.

Ali Vasle je utvrdio da "postoji značajna vjerovatnoća da će pokretači više ili upornije inflacije u SAD-u također postati vidljivi u drugim dijelovima svijeta i u eurozoni". Također je naveo "puno trgovinskih i finansijskih tokova između Evrope i SAD-a".

Prvo smanjenje u junu

Jedna od zabrinutosti je da bi produženo razdoblje monetarnog labavljenja u Evropi, pri čemu SAD ne djeluje u istoj mjeri, moglo ugroziti euro.

Predsjednica Christine Lagarde rekla je ranije u srijedu da će dužnosnici promatrati fluktuacije "vrlo pažljivo", unatoč tome što ne ciljaju na određeni nivo.

Prvo smanjenje stope u junu i dalje se čini vjerovatnim, a moglo bi uslijediti i više u predstojećim mjesecima ako se ekonomske projekcije ECB-a potvrde, rekao je Vasle.

"Ako se trenutna osnovna vrijednost ostvari, tada će vrlo brzo postati prikladno smanjiti nivo ograničenja i to pratiti daljnjim koracima u drugoj polovici godine", rekao je. ''Kada započnemo proces snižavanja kamata, prema mom mišljenju bi bilo primjereno razgovarati i o daljnjim koracima — vezano uz tempo, učestalost i krajnju tačku''.

Dužnosnici su izdvojili podatke o kretanju plata u prvom kvartalu kao posebno važne za procjenu jačine temeljne inflacije. Iako će najopsežniji dokazi postati dostupni tek u predstojećim sedmicama, prema Vasleu, postoje razlozi za optimizam.

"Podaci o platama za prvi kvartal koje smo dosad vidjeli relativno su povoljni", rekao je. ''Ako s platama sve bude kako se trenutno čini, inflacija će se smiriti i bit ćemo u poziciji da tokom godine budemo sve manje restriktivni''.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU