Neuobičajen skok

Astronomski rast plaća u javnom sektoru Hrvatske, daleko veći nego u privatnom

23.05.2024. 12:15 / Izvor: Index.hr
HR

U godinu dana plaće u javnom sektoru narasle između 480 i 750 eura.

Plaće u Hrvatskoj su naglo narasle u ožujku ove godine. Prosječna bruto plaća je iznosila 1834 eura, što je za 17.9 posto više nego isti mjesec 2023. godine.

To je zaista impresivan rast, pokazatelj snage ekonomije i stabilnosti tržišta rada, piše Index.hr.

Ipak, dobar dio tog rasta je lažan.

Ne može se osporiti da su plaće jako povećane u zadnjih godinu dana, ali u ožujku je zabilježen neuobičajen skok. U veljači je na godišnjoj razini rast prosječne bruto plaće iznosio 12.4 posto, a u ožujku već 17.9 posto. Prevelika je to razlika za jedan mjesec.

Razlog za takvo kretanje je velik rast plaća u javnom sektoru - slučajno ili ne - baš prije izbora.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Astronomski rast plaća u javnom sektoru

Iako je u ožujku prosječna bruto plaća svih zaposlenih iznosila 1834 eura, 17.9 posto više nego u ožujku prošle godine, zapravo se ponajviše radi o rastu plaća u javnom sektoru.

Zaposleni u javnoj upravi i obrani su imali prosječnu bruto plaću od 2334 eura, što je za čak 37 posto više nego u ožujku 2023. Takav rast se vjerojatno nije dogodio u povijesti Hrvatske, bar od uvođenja kune 1994. (prije toga je bila jako visoka inflacija).

Prosječna bruto plaća u obrazovanju je u ožujku bila 2059 eura, rastući 30.4 posto u odnosu na ožujak prethodne godine. Unutar kategorije je najmanje rasla u djelatnosti predškolsko obrazovanje, 17.6 posto na godišnjoj razini. Rekorder su plaće u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, s rastom od 42.7 posto, na prosječnu bruto plaću od 2506 eura.

U mjesec dana plaće u javnom sektoru narasle između 277 i 408 eura

Prosječno su bruto plaće za ožujak u svim djelatnostima rasle 7.3 posto. O koliko neprirodnom kretanju se radi, jasno je iz podatka da je u prethodnom mjesečnom razdoblju, tj. u veljači u odnosu na siječanj, rast iznosio samo 0.9 posto.

Za sigurnošću se može tvrditi da je velika većina mjesečnog rasta plaća u ožujku proizašla iz izbora. Poznato je i koliko. Kada se gledaju svi zaposleni u Hrvatskoj, onda je u mjesec dana prosječna bruto plaća narasla za 124 eura. Ali to je statistička iluzija jer se ustvari većinom radi o rastu u javnom sektoru. Privatni je zanemariv.

Tako je u djelatnostima javne uprave i obrane prosječna bruto plaća u ožujku bila 316 eura veća nego u veljači, u djelatnostima obrazovanja 277 eura, a u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 408 eura.

U godinu dana plaće u javnom sektoru narasle između 480 i 750 eura

Apsolutni iznosi rasta plaća na godišnjoj razini za plaće u javnom sektoru su impresivni. Razlika u odnosu na ukupni prosjek, a pogotovo na privatni sektor, još je veća.

Tako je prosječna bruto plaća među svim zaposlenima od ožujka prošle godine do ožujka ove godine narasla 278 eura. Velik dio toga se zapravo odnosi na rast plaća u javnom sektoru, pa je rast u privatnom sektoru puno manji od toga.

Za djelatnosti javne uprave i obrane rast je bio 630 eura, obrazovanja 480 eura, a djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi 750 eura.

Sindikati lobirali i prijetili za najveće povećanje plaća javnog sektora u povijesti

Valja podsjetiti da su sindikati snažno lobirali za snažan rast plaća u javnom sektoru, s argumentima da više nitko ne želi raditi u javnoj službi i da su plaće u privatnom sektoru puno brže rasle nego u javnom.

Naravno, u pozadini svega je bila implicitna (često i eksplicitna) prijetnja vladajućem HDZ-u da će štrajkati u superizbornoj 2024. godini, zaključuje Index.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU