Proračun EU-a: Više novca za vanjske poslove

10.11.2017. 10:28 / Izvor: Akta.ba
Proračun EU-a: Više novca za vanjske poslove

Zastupnici su glasali o stajalištu Parlamenta vezano uz europski proračun za 2018. na plenarnom zasjedanju 25. listopada.

U budućnosti više novca iz europskog proračuna trošit ćemo na vanjska pitanja kako bi Europa bila sigurnija, kaže parlamentarni izvjestitelj za proračun Siegfried Mureșan (EPP, Rumunjska).

Zastupnici su glasali o stajalištu Parlamenta vezano uz europski proračun za 2018. na plenarnom zasjedanju 25. listopada. Između ostalog traže više novca za financiranje rasta, tržišta rada i sigurnosti te vraćanje novca koje je Vijeće htjelo rezati. Razgovarali smo s izvjestiteljem Siegfriedom Mureșanom (EPP, Rumunjska) o trenutnim pregovorima s Vijećem.

U vašem prijedlogu proračuna naglašavate kako će služba za vanjske poslove trebati sve više novca zbog „migracija, računalnih napada te za borbu protiv dezinformacijskih kampanja“. Radi li se o novom trendu u proračunu EU-a?

Jedno od prioriteta mog prijedloga proračuna je sigurnost jer to od nas očekuju Europljani.

EU nažalost ne može riješiti sve svjetske probleme, stoga se trebamo fokusirati na susjedstvo: Rusija je aktivna i agresivna, dezinformira, plasira lažne vijesti i propagandu. Moramo se tome suprotstaviti i trebamo podržati one zemlje Istočnog partnerstva koje su se odlučile za europski put, kao što je Gruzija, Ukrajina i Moldavija. Trebmo im pomoći u izgradnji institucija, borbi protiv korupcije, jačanju gospodarstava. Samo onda moći će se suočiti s Ruskom federacijom.

Isto vrijedi i za susjede na jugu, zemlje Sjeverne Afrike, od kuda dolaze brojni imigranti i izbjeglice. Trebamo uložiti u obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, infrastrukturu, hranu i vodu. Samo kada budu imali perspektivu doma, prestati će riskirati s opasnim putovanjima prema Europi. 

Uz to, moramo potrošiti sredstva na Zapadnom Balkanu kako bi povećali stabilnost i približili te zemlje bliže Europi.

Kažete da je vanjska sigurnost prioritet, ali želimo li također da EU preuzme veću ulogu u vanjskim odnosima sada kada to sve manje radi SAD?

Bez sumnje. Aktivne, globalno odgovorne Sjedinjene države u interesu su SAD-a i EU-a. Smatram da griješe izolacijom od ostatka svijeta. Moramo osigurati da Europa pojača igru ako imamo prostora na globalnoj razini. Ali moramo biti svjesni da se SAD također povlači vezano uz financijske obveze i da tu razliku ne možemo pokriti. Moramo napraviti izbor i kažem da se moramo usredotočiti na susjedstvo.

Želite vratiti natrag u proračun sve rezove koje je Vijeće tražilo iz prijedloga proračuna Europske komisije. Zbog Brexita, nije li potrebno prilagoditi se manjem proračunu?

Britanija je potpisala Višegodišnji financijski okvir do kraja 2020. Mora platiti i može primati novac dok god je država članica. Nakon toga moramo donijeti odluku. Želimo li čvrst i otporan EU-u koji ispunjava očekivanja građana, moramo imati čvrst i otporan proračun.

Također se možemo odlučiti za manji EU sa smanjenim proračunom, ali moramo biti iskreni prema građanima i poručiti kako po pitanju sigurnosti Europa neće moći ispuniti očekivanja. Države članice same će morati riješiti probleme, a nisam siguran da se takvi mogu rješavati učinkovito na nacionalnoj razini. Želimo proračun koji je orijentiran prema budućnosti, koji omogućuje inovativnu, snažnu Europsku uniju koja može zaštiti građane i pružiti sigurnost. To brani Parlament. S rezovima koje traži Vijeće ne možemo ispuniti očekivanja građana.

europarl.europa.eu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU