Zovko: Hrvatska je najveći promotor BiH na putu za EU

17.11.2022. 08:56 / Izvor: BHRT
Željana Zovko

Hrvatska će se i dalje zalagati da BiH i cijeli zapadni Balkan ne budu skinuti s agende Europske unije, kazala je za BHRT europarlamentarka Željana Zovko.

Hrvatska će se i dalje zalagati da BiH i cijeli zapadni Balkan ne budu skinuti s agende Europske unije, kazala je za BHRT europarlamentarka Željana Zovko.

Ona je kazala kako je ovo je veliki signal za zemlje Zapadnog Balkana, prije svega za Bosnu i Hercegovinu, jer ono što se stalno naglašava iz Europskog parlamenta, je da je Hrvatska najveći zagovornik za proširenje prije svega Bosne i Hercegovine.

Da postane dio EU, jer iznad svega što Hrvati žive u Bosni i Hercegovini i žele da kao narod imaju iste uvjete. Da nemaju granice, jednog dana kada BiH bude dio EU neće biti potrebe niti problema koje imamo. Čitava EU je jedan mirovni projekt koji se temelji na slobodnom kretanju roba i ljudi i svega onoga što je nekada velika prepreka i donosi sukobe je otklonjen.

Komentirala je i određene špekulacije iz diplomatskih krugova ovdje u BiH kako je pitanje kandidacijskog statusa za BiH već riješeno.

"Nikada ništa nije odlučeno, znači informacije i neke stvari mogu mogu biti apsolutno prepreka za onu drugu stranu koja mora ispuniti zadaću. Znači od zemalja članica postoji jedna velika doza skeptičnosti, kod nekih zemalja, o spremnosti za davanje kandidatskog statusa. Ovo je momentum koji se ne može propustiti. Ponuđen je isti način kao i Ukrajini pod uvjetom da zadovalje osam preporuka i dogovor oko Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda i da se dođe do nekog dogovora i formira vlast", rekla je Zovko.

"Očekuje se od BiH da što prije i ozbiljnije pristupi procesu kako bi onda na slijedećem sastanku Vijeća Europe apsolutno svi koji imaju dozu skeptičnosti otklonili to, jer ja u razgovoru s nekim stranim novinarima vidim veliku dozu skepčtičnosti, ali sada je lopta na BiH i tu priliku ne smije propustiti", kazala je Zovko.

Također je potvrdila kako Hrvatska nije niti će ikada blokirati kandidatski status za BiH.

Hrvatska je najveći promotor BiH na putu za EU. Da nije bilo premijera Plenkovića BiH nikada ne bi predala aplikaciju za EU. Uvjeti koji stoje i način kako će se dogovoriti vlasti u zemlji, to je onda do BiH, rekla je Zovko gostujući na BHRT-u.

Kazala je kako se dužnosnici u EU čude što se političari u BiH ne mogu dogovoriti oko nekih stvari, jer navodi primjer Ukrajine gdje je rat i sve gori, a administrativno su spremni i ispunjavaju sve uvjete.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU