Diplomatska podrška

Rutte: Podržat ću otvaranje pregovora, ali BiH mora ispuniti uvjete

21.03.2024. 12:55 / Izvor: Fena
EU

Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu danas odlučuje o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom.

Nizozemski premijer Mark Rutte uoči početka summita u Bruxellesu, govoreći o temi proširenja Europske unije i otvaranju pristupnih pregovora s BiH, rekao je da će podržati prijedlog Europske komisije za otvaranje pregovora, ali da je ključno da BiH ispuni sve potrebne mjere prema izvješću Komisije.

"Ključno je da, prije nego što se dogovori okvir za pregovore, Bosna i Hercegovina ispuni sve potrebne radnje prema izvješću Komisije, kako bi stvarno označila 'sve kvadratiće na svih osam mjera i inicijativa' koje BiH mora poduzeti", rekao je Rutte.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina napravila progres, što podržava, ali je istaknuo kako mora uraditi mnogo više da bi dobila pregovarački okvir.

Kako ističe, još uvijek postoje određene stvari koje se trebaju ispuniti s liste 14 ključnih prioriteta.

Premijerka Estonije Kaja Kallas novinarima je naglasila da naša zemlja nije ispunila sve uvjete.

"Dogovorili smo uvjete. Ako se oni ispune, onda i mi moramo slijediti naša obećanja. Ali, koliko znam, nisu ispunjeni svi uvjeti što se tiče Bosne i Hercegovine", podvukla je ona.

Podsjećamo, Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu danas odlučuje o otvaranju pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom.

Prema ranijim medijskim navodima, pregovori će biti otvoreni, ali pregovarački okvir bit će postavljen tek nakon što se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. listopada 2022. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU